Egészség

Nem is gondolnád, hogy ezektől rosszabbodhat az allergiád

A tavasz nemcsak a napsütés és meleg időszaka, hanem bizony az allergiák is ilyenkor kezdenek el tombolni előszeretettel. Van pár olyan apró hiba, amit ha elkerülsz, jobbá teheted a helyzetet allergia szempontjából.

1. Nem törölsz port elég gyakran

A portörlés persze elég kellemetlen, amikor allergiás az ember, mert alaposan fel tudja verni az allergéneket a lakásban, heves tüsszögést váltva ki belőled. De ha nem törlöd elég gyakran le a port, akkor azt kockáztatod, hogy felszaporodhatnak az allergének a lakásban, amivel még nagyobb bajt zúdíthatsz a nyakadba. Minden másnap érdemes ezért alaposan letörölni a port és kiporszívózni az egész lakást.

2. Csak a szőnyeget porszívózod

A portörlés után jöhet a porszívózás, de ne felejtsd el a kanapét, foteleket, minden kárpitos tárgyat kiporszívózni. A kárpitban jól be tudják fészkelni magukat az allergének, ezért ezekre is külön figyelmet kell fordítani.

3. Reggel zuhanyzol

A pollenek megülnek a hajadon, ruhádon, bőrödön, ezért jobb, ha nem reggel, hanem rögtön azután zuhanyzol, hogy hazaértél a munkából. Az utcai ruhádat pedig tedd a szennyesbe, hogy ne terjeszd a bútorokra tovább a polleneket.

allergia környezet tippek

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

4. Nem elég forró vízben mosol

Leginkább igaz ez az ágyneműre, amit allergia esetén gyakran kell mosni. Ahhoz, hogy hatékony legyen a mosás, minimum 60 fokos program javasolt, de az a legjobb, ha van külön allergiaprogram a mosógépen.

5. Túl száraz a levegő

A száraz levegőtől csak rosszabbodik az allergia, irritálja az orr nyálkahártyáját, és még hevesebb tüsszögésre késztet. Az sem jó persze, ha túl párás a levegő, de érdemes a javaslat szerint 40-50 százalékos páratartalmat tartani a lakáson belül.

6. Cipőben mászkálsz a lakásban

A cipőn megragadó polleneket jól ráragasztod a szőnyegre, kárpitra, bármire, amihez hozzáérsz a cipőddel. Arról nem is beszélve, hogy milyen koszt, kutyapisit, fekáliát viszel be vele az életteredbe. Inkább vedd le, és hagyd az előszobában, az egészségednek csak jót tehetsz vele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top