Egészség

Túlszaporodtak a medúzák, meg kell enni őket

Medúzaevésre biztatják a tudósok az európaiakat: csak így tehetünk a csalánozók elszaporodása ellen.

A tudósok szerint nagy szívességet tennénk bolygónknak, ha rákapnánk a medúzaevésre, a tengeri csalánozó ugyanis hihetetlen mértékben elszaporodott az utóbbi években, és egyedeinek száma még most is folyamatosan nő.

A német szövetségi kormány hivatalos portálján hétfőn közzétett tudományos cikk javaslata szerint az lenne a legjobb megoldás a kialakult helyzetre, ha valahogyan ízletessé tennék a medúzahúst, a többlet megevésével ugyanis megoldódna a túlszaporodás problémája.

A kialakult helyzethez egyaránt hozzájárult a tengervíz hőmérsékletének emelkedése, az óceánok elsavasodása és a túlhalászat is, ezek ugyanis nagyon kedvező körülményeket teremtettek a medúzák elszaporodásához. A túlnépesedés végül oda vezetett, hogy a csalánozók haltelepeket tettek tönkre az európai partok mentén, de tengeri erőművek hűtőrendszere is állt már le miattuk.

Ezért aztán európai, izraeli és kínai kutatóintézetek egy konzorciuma nekiállt, hogy kidolgozza, hogyan hasznosítható a medúza. Jamileh Javidpour biológus végül azt javasolta, hogy kínáljanak medúzahúst az európaiak étkezéseihez.

A nem túl távoli jövőben kilencmilliárdan leszünk, új élelmiszereket kell találnunk. A medúza már szerves része a kelet-ázsiai konyhának. Most azt kutatjuk, hogy tehetjük kívánatossá az európai fogyasztók számára

– idézte a szakembert a cikk.

A kutatók egy olasz sztárséffel működnek együtt, aki medúzareceptekből állít össze szakácskönyvet. A csalánozó másfajta felhasználási módjait is kutatják, dolgoznak azon, hogyan lehet biológiai szűrőt készíteni a nyálkájából, amelyet szennyvíztisztítók hasznosíthatnának, többek között így is csökkentve a mikroműanyag-hulladék tengerbe jutását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top