Egészség

Leszokna a dohányzásról a világ legöregebb embere

Le szeretné tenni a cigit a világ legöregebb embere, aki májusban töltötte be 114. életévét.

Fredie Blom egész életében az építőiparban dolgozott, az apartheid ideje alatt Dél-Afrikában. 1909-ben született, májusban töltötte 114. életévét. Nem hivatalosan ő lehet a világ legöregebb embere, miután a 117 éves korábbi rekorder, a jamaikai Violet Moss-Brown tavaly szeptemberben elhunyt. 

Bár az alkohollal már évekkel ezelőtt szakított, a dohányzást nem tudja abbahagyni, bármennyire is szeretné. „Mindennap elszívok két-három tablettát” – mondta a BBC riporterének a világ legidősebb embere, aki tabletta alatt az újságpapírba sodort dohányt érti. „A saját dohányomat szívom, nem cigarettázok” – teszi hozzá.

„Néha azt mondom magamnak, hogy abbahagyom. Persze tudom, hogy hazudok magamnak, de a dohányzás utáni vágy erős. A tüdőm mindig rávesz, hogy tekerjek egy tablettát. Hibáztatom az ördögöt azért, amiért ilyen erős” – mondja nevetve.

A dohányzás ellenére Blom jól tartja magát. 28 évvel fiatalabb felesége elmesélte, hogy férje egész életében csak egyszer volt kórházban, akkor is az egyik térde miatt. Ezt leszámítva a 114 éves férfi segítség nélkül jár és eszik, elég erős ahhoz, hogy egyedül fürödjön és öltözködjön, igaz a cipőfelhúzás már néha nehezen megy, mint ahogy a borotválkozáshoz is időnként igénybe kell már vennie az unokája segítségét.

Fredie Blom régebben minden nap 4:30-kor kelt, de ma már sokkal tovább alszik, viszont sokat már nem tud segíteni a ház körül. „Már egy létrára sem tudok felmászni. Inkább csak ülök, a televízióban látható ostobaságokra viszont nincs időm.”

Helyette inkább kint ül a tornácon, néha felkap egy újságot, és újra megadja az ördögnek azt, amit kíván.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top