Egészség

Egyre több a kábítószer-túladagolás Európában

Sorban ez a negyedik év, amikor nő a túladagolások száma – derült ki az Európai Unió jelentéséből.

Már negyedik egymást követő éve nő a kábítószer-túladagolás okozta halálozások száma Európában. Az esetek többsége a heroinhoz vagy annak metabolitjaihoz köthető – figyelmeztetett csütörtökön közzétett éves jelentésében az Európai Unió drogügynöksége (EMCDDA).

Az értékelés szerint 2016-ban 9138 ember vesztette életét túladagolás következtében a vizsgált országokban – azaz az EU tagállamai mellett Norvégiában és Törökországban – a 2015-ös 8749-cel és a 2014-es 7950-nel szemben.

A túladagolás okozta halálozások csaknem felét Nagy-Britanniában és Németországban regisztrálták, ezeknek 84 százalékában mutattak ki opioidokat. Az áldozatok több mint háromnegyede férfi, a halálozáskori átlagos életkor 39 év volt. A magas kockázatú kábítószer-használók körében továbbra is a túladagolás a fő halálozási ok.

A becslések szerint több mint 92 millió ember, az Európai Unió 15–64 éves népességének valamivel több mint egynegyede próbált már ki tiltott kábítószereket élete során. A férfiak körében ez gyakoribb (56 millió), mint a nőknél (36,3 millió). A leggyakrabban kipróbált kábítószer egyértelműen a kannabisz (87,8 millió), ezt követi a kokain (17 millió), az MDMA (13,5 millió) és az amfetaminszármazékok (12 millió).

Becslések szerint 18,9 millió fiatal felnőtt (15–34 éves) használt kábítószert az előző évben, ezen belül kétszer annyi férfi, mint nő. A felnőttek nagyjából 1 százaléka mindennap vagy majdnem mindennap használ kannabiszt.

Napjainkban az európai droghasználat több szert foglal magában, mint korábban, általános a politoxikománia. Bár a heroin és más opioidok használata viszonylag ritka, még mindig ezekhez a szerekhez köthetők az ártalmasabb alkalmazási formák, például az intravénás használat. Ennek kapcsán ugyanakkor a szakemberek tudatták: az injekciós bevitel hosszú távú tendenciája összességében továbbra is csökkenő.

A jelentésben felhívták a figyelmet az új pszichoaktív anyagok veszélyeire, és arról számoltak be, hogy 2017-ben átlagosan hetente egy új kábítószerről érkezett bejelentés az EU-ban, de az újonnan felismert anyagok száma (51) mintegy felére csökkent a 2015-ös tetőzéshez képest. Mint írták, ez részben annak lehet köszönhető, hogy az európai kormányok intézkedéseket hoztak az új szerek s különösen a nyílt árusításuk betiltására. Az új anyagok legnagyobb csoportját továbbra is a szintetikus kannabinoidok, a „herbál füstölőkeverékként” árusított szerek alkotják, és ezek kémiailag egyre többfélék; 2008 óta 179-et ismertek fel.

A leggyakoribb tiltott stimulánsoknak továbbra is a kokain, az MDMA és az amfetaminszármazékok számítanak. A jelentés szerint a kokain ára stagnált, viszont a hozzáférhetősége jelentősen nőtt, tisztasága pedig évtizedes rekordot ért el a kontinensen. Tavaly nagyjából 2,3 millió fiatal felnőtt fogyasztott kokaint a szervezet becslése szerint. 

A 2016-ban bejelentett kábítószer-bűncselekmények becsült száma 1,5 millió volt az Európai Unióban, ami 33 százalékos emelkedést jelent 2006 óta. A használattal vagy birtoklással összefüggő bűncselekmények több mint háromnegyede a kannabiszhoz kapcsolódott.

Mintegy egymillió esetben foglaltak le tiltott kábítószereket, ez legtöbbször a szerhasználóktól elkobzott kis mennyiségeket jelent. A leggyakrabban lefoglalt kábítószer a kannabisz, amely a lefoglalások több mint 70 százalékát teszi ki. A kokain áll a második helyen, ezután következnek az amfetaminszármazékok, a heroin és az MDMA.

Óvatos becslések szerint a drogok kiskereskedelmi piacának értéke 2013-ban 24 milliárd eurót tett ki az unióban, ezen belül a kannabisz részaránya a legmagasabb (38 százalék), ezt követi a heroin (28 százalék) és a kokain (24 százalék).

Az EU-ban 2016-ban 1027 új HIV-fertőzést jelentettek be intravénás kábítószer-használat révén megfertőződött személyeknél, ez nagyjából 5 százaléka azon HIV-diagnózisoknak, ahol ismert az átadás módja. Ez az arány az utóbbi évtizedben alacsony és stabil maradt. Az intravénás kábítószer-fogyasztók körében észlelt új HIV-fertőzések száma az európai országok többségében csökkent.

A teljes jelentés ezen a linken olvasható magyarul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top