Egészség

Rászorulóknak adja a hangját az önzetlen férfi

A hangjukat elveszített embereken segít egy különleges projekt, melyhez hangdonorokat toboroznak.

A skót Coinneach MacLeòid teljesen ingyen adja a hangját a Speak Unique nevű projekthez, melynek keretében agyvérzés, illetve motoneuron-betegségek következtében a hangjukat elvesztett embereknek olyan személyre szabott segédeszközöket készítenek, amelyekkel nem robothangon, hanem a saját hangjukhoz hasonló hangon tudnak kommunikálni.

A projekthez az egész országból keresnek önkéntes „hangdonorokat”, hogy minél többféle skót akcentust meg tudjanak szólaltatni. 

„Amikor egy személy ilyen helyzetbe kerül, nem csupán a hangját veszíti el, de az identitását is. Különösen Skóciában az akcentusunk nagyon erős, és nagyon sok helyi változata van” – magyarázta MacLeòid.

Coinneach MacLeòid (Fotó: Twitter)zít

A hangdonoroknak 400-600 mondatot kell felolvasniuk, ezeket rögzítik. Az angol nyelvben létező összes hangot ki tudják generálni belőlük.

Ideális esetben a motoneuron-betegségben szenvedők hangját még azelőtt rögzítik, hogy elveszítenék, így a későbbiekben a saját hangjukkal készülhet el a kommunikációs segédeszköz. Akik számára viszont ez nem opció, azoknak a MacLeòidhoz hasonló önkéntesek hangjából létrehozott hangbankból választanak olyan hangot életkor, nem és régió szerint, mely a sajátjukhoz a leginkább hasonló.

SWNS

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top