Egészség

Elmaradhat a műtét, ha nem talál vért a beteg?

Több beteg is azt állítja, hogy ettől tettek függővé egy-egy műtétet.

Több olyan esetről is beszámolt az RTL Klub Híradója, amikor a betegeknek kellett vért gyűjteniük a saját műtétjükhöz. Beszámolójuk szerint a kórház azt közölte velük, ha nem találnak elég donort, elmarad az operáció, nincs ugyanis elég vér.

A csatornának Mankó Béla azt mondta: csípőprotézis-műtétje előtt a Facebookon kért vért az ismerőseitől, máskülönben nem tudták volna megoperálni.

Előtte való pénteken hívtak, és mondták, hogy jó lenne, ha irányított véradással vért próbálnék szerezni, mert ha nem, akkor nem biztos, hogy meg tudnak műteni. Lefagytam, nem tudtam ott hirtelen mit mondani

– mondta a csatornának. A férfinak végül sikerült összeszednie a szükséges vért, így megoperálták.

Az RTL Klub több más érintettel is beszélt, akik hasonló helyzetbe kerültek. Ők csak név nélkül voltak hajlandók nyilatkozni. Volt köztük olyan daganatos beteg, akinek a kemoterápiás kezelése múlt azon, hogy talál-e elég véradót.

Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese, Nagy Sándor cáfolta a csatorna értesüléseit: azt mondta, hogy egy műtét nem függhet attól, hogy a betegeknek adományoznak-e vért az ismerősei. Szerinte itt egyszerű kommunikációs problémáról lehet szó betegek és orvosok között. De az is lehet, hogy az orvosok tévednek. Elmondása szerint az is tévhit, hogy az irányított véradásnál nem számít a vércsoport, és a készítményt becserélik a betegnek megfelelőre, ráadásul készlethiány sincs.

Az RTL Klub riportja:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top