Egészség

A nővérek nem az ellenségeid, hanem a szövetségeseid – pár jótanács, ha kórházba kerülnél

Az utóbbi két évben volt szerencsém háromszor kórházban elütni az időmet, egyik műtét követte a másikat, úgyhogy a tapasztalataimból érdemes tanulni, ha épp műtét, kórház előtt állsz.

A mai magyar egészségügyben pláne létfontosságú, hogy alaposan felkészülj egy kórházi tartózkodásra, és ebben nemcsak az van benne, hogy csomagolj a bőröndödbe vécépapírt, nedves törlőkendőt és komplett étkészletet, hanem az is, hogy agyban átállítod magad a várható eseményekre. A hozzáállásod ugyanis alapjaiban határozza meg, hogyan fogod érezni magad, hogyan fognak hozzád viszonyulni az orvosok és nővérek.

1. A nővéreknek sok a dolguk

Az alaphelyzet egy többnapos kórházban fekvésnél az, hogy nem igazán az orvos számít – a műtét után –, hanem a nővérek. Ők viszik el a hátukon az egész osztályt, húzzák az igát 12 órában, látják el a betegeket sokszor egy szál magukban. Nem undokok, ha nem tudnak leállni csevegni veled, és meghallgatni, hogy a kislábujjad körme is fáj, vagy hogy leérettségizett a fiad. Tudják, hogy mindened fáj, hiszen nemrég műtöttek, készséggel adnak is rá fájdalomcsillapítót, de azt ne várd el tőlük, hogy ott időzzenek az ágyadnál, és trécseljenek, hogy ne unatkozz.

Nem szórakoztatókomplexumok, hanem nővérek, akiknek az a feladatuk, hogy az egészségedre figyeljenek. Ha azt akarják, hogy felállj, azt nem kiszúrásból teszik, hanem mert az tesz jót neked. Ha azt akarják, hogy még egy injekciót kapj, akkor az nem gonoszságból van, hanem mert így fogsz meggyógyulni. A te érdekedben teszik, amit tesznek. Ne legyél velük türelmetlen, inkább értsd meg, hogy rengeteg a dolguk, és hidd el, hogy érted dolgoznak akkor is, ha épp nem a te kórtermedben vannak.

2. Tiszteld a nővéreket és orvosokat!

Nem úgy kell tisztelni őket, mint a félisteneket. Nem kell félni tőlük. Pont úgy kell hozzájuk állni, mint az üzleti partnerekhez szoktál: tisztelettel és egyenrangú félként. Egyenrangú vagy, hiszen a te testedről van szó, amit az orvosok és nővérek igyekeznek meggyógyítani. Azért vannak ott, hogy segítsenek neked, de ettől még nem kiszolgáló személyzetként kell őket kezelni, hanem inkább tisztelni a tudásukat, amivel jobbá tehetik az egészségedet.

nővér kórház tanácsok

Részlet a Jackie nővér című sorozatból – Forrás: iMDb

3. Hagyd a hálapénzt!

Mindenkinek kellemetlen, úgyhogy ne dugdoss minden arra járó nővérnek és orvosnak a zsebébe húszezreseket. Ha nagyon égeti a pénz a markodat, akkor inkább egyenesen kérdezz rá, hogy mit szólna hozzá, ha adnál neki egy kis pénzt hálából, vagy esetleg jobban örülne egy ajándékkosárnak.

A tapasztalatom az, hogy nem lesz jobb semmi a hálapénztől, nem lesz rád több idejük a nővéreknek, neked lesz rosszabb, mert az elvárásaid nagyobbak lesznek attól, hogy fizettél, és csak elégedetlen leszel. Ha tényleg hálás vagy, és szeretnél kedveskedni nekik, akkor egy kávé-csoki csomagot vitess be az egész nővércsapatnak az osztályon valamelyik hozzátartozóddal, az sokkal igazságosabb és hasznosabb, mint a kéz alatt csúsztatott pénz.

4. Hallgass a nővérekre!

Ne állj le vitatkozni, ha a nővér azt mondja, hogy katéter kell. Ne tudj mindent jobban a saját betegségedről csak azért, mert kiolvastad a Google-t. Bármit is olvastál, hidd el, hogy a nővérek és az orvosok általában többet tudnak a betegségedről, ha már évekig tanulták az iskolában, mit kell tenniük a betegeikkel.

Amikor ott vagy kiterítve a kórházi ágyon, lógnak belőled a csövek, és meg sem bírsz mozdulni, akkor biztos lehetsz benne, hogy olyan döntéseket fognak hozni az ott dolgozók, amik az érdekedet szolgálják, hogy minél előbb épségben elhagyhasd a kórházat.

Már csak azért is, mert szüksége van az ágyadra a következő betegnek.

5. Kérdezz és még többet kérdezz!

Amellett, hogy hallgatsz a nővérekre és orvosokra, ne felejts el kérdezni. Jogod van tudni, mi történik veled. Kérdezd meg, milyen gyógyszert kaptál, hogy miért kell az a branül vagy cső, amiből folyik ki belőled valami trutyi. Kérdezd meg, mi a következő lépés, meddig kell maradnod, mit tegyél, hogy gyorsabb legyen a felépülésed. Kérdezd meg, mit ehetsz, mit ihatsz, hogy ne akadályozd a saját gyógyulásodat. Ne az interneten, Facebook-csoportokban kérdezősködj, hanem azoktól tudd meg az információkat, akik tényleg értenek hozzá: a nővérektől és orvosoktól. Az egészségeddel kapcsolatos kérdések a legfontosabbak, ne hagyd magad, tanuld meg, hogyan tudsz kedvesen, de határozottan kérdezni. Ha kell, írj listát a kérdéseiddel, és állj ki magadért, mert senki más nem teszi meg helyetted.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top