Egészség

Apró strandszörnyek terrorizálják a fürdőzőket

„Tengeri tetveknek” is hívják azokat a mikroszkopikus méretű medúzákat, amelyek valósággal megszállták a floridai partokat.

Egy medúzafaj lárvájáról van szó, amely szabad szemmel szinte láthatatlan, viszont méreganyagokat tartalmazó speciális kampósejteket (nematocisztákat) bocsátanak ki magukból. Ezzel komoly sérüléseket tudnak okozni, mert a bőrrel érintkezve a kampósejtek viszkető kiütéseket idéznek elő, amelyek akár hetekig fájdalmat okozhatnak. Akinek a szervezete hevesebben reagál a bőrbe juttatott méreganyagokra, az akár hányingert, hányást, hasmenést, fejfájást, alvászavart vagy izomrángást is tapasztalhat – írja az IFL Science híre alapján az Origo.

Egy medúzafaj lárvája okozza a kiütéseket. Fotó: Philippe Clément / BELGA MAG / BELGA (AFP)

A Floridai Egészségügyi Minisztérium már figyelmeztetést is kiadott a „tengeri tetvek” miatt. Elképzelhetőnek tartják, hogy a floridai partvidék 400 kilométeres szakasza is fertőzött lehet. Az utóbbi években rekordot döntött a medúzalárvák száma a térségben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top