Egészség

A tetoválás olyan a bőrnek, mint egy horrorfilm

A tetoválást eddig maximum elvi szempontból mérlegeltük, az jutott eszünkbe, hogy milyen lesz nyolcvanéves korunkban a bőrünkön viselni azt a mintát, ami húszévesen tetszett. Egy bőrgyógyász azonban új szempontot írt le a tetoválások ellen érvelve.

Dr. Yael Adler bőrgyógyász Bőrügyek – Minden, amit az egyik legérzékenyebb szervünkről tudni érdemes című könyve természetesen nem csupán a tetoválásról szól, hanem mindent megtudhatsz belőle szórakoztató formában, amit a bőrről tudni érdemes egy hétköznapi ember számára. A tetoválásokról szóló rész azonban olyan meglepő erejű, hogy muszáj külön beszélni róla, hiszen ma már nagyjából minden harmadik emberen van valamilyen tetoválás.

Olyan a bőrnek, mint egy horrofilm

Képletesen bőrünk mélygarázsában a mínusz második szint padlóján ülünk. Hirtelen a fejünk felett egy hatalmas, hegyes tű hatol át a mennyezeten, és fekete festék zúdul le belőle. Újra és újra. A lidércnyomás csak egy bizonyos idő elteltével ér véget, de még sokáig halljuk a dübörgést, érezzük a sérült bőr remegését, fájdalom és mérgező idegen anyag vesz körül bennünket. A gyulladási folyamatokra ható hírvivő anyagok tömege, amerre a szem ellát. […] Helyenként a padló is átszakad, és a festék a mínusz harmadik szinten, a zsírszövetben loccsan. Infernális, mint egy horrorfilmben, rémálom.

Adler sokszor találkozott már a rendelőjében olyan betegekkel, akiknek a tetoválás okozott gyulladást, bőrpírt, nedvedzést vagy más allergiás reakciókat. Ahogy írja, több tudományos kórleírás is napvilágot látott, melyekben összefüggést találtak a tetoválás és a napallergia, szemgyulladás, sőt a bőrrák között. És ez nemcsak az egész hátat befedő hatalmas sárkánytetoválásokra igaz. Például volt olyan esete is a doktornőnek, amikor a szem körüli tartós sminktetoválás a halánték elvezető nyirokereit színezte zöldre.

tetoválás bőrgyógyász könyv

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Méreganyagok juthatnak a szervezetbe

tetoválás bőrgyógyász könyv

A bőrgyógyász szerint a legnagyobb probléma, hogy a tetoválófestékeket, amiket egyenesen a testünk belsejébe juttatunk, nem tudjuk úgy ellenőrizni, mint a boltok polcain található krémeket. Amikor bemegyünk a tetoválószalonba, nem vesszük le a polcról a festéket, és böngésszük át az összetevőit, így az is előfordulhat, hogy nem jó minőségű festék kerül a bőrünk alá, ami mérgezheti a szervezetünket olyan anyagokkal, mint a kobalt, az alumínium, az arzén vagy a higany. Nem jó védekezés később a lézeres eltávolítás sem, mert a részecskék ott maradnak a testünkben.

Az orvos a tetoválófestékeket ugyanolyan szigorú szabályozás alá vonná, mint a gyógyszereket, mert jelenleg komoly rizikónak látja a festékek szennyezettségét, ami akár a rákra is hajlamosabbá tehet minket.

Jobban érezzük magunkat, ha biotönkölykekszet eszünk, aggódunk a rádióhullámok vagy a testápoló krémekben lévő rákkeltő anyagok miatt. A tetoválásoknál azonban fel sem merülnek ezek az aggályok.

A doktornő véleménye szerint a tetoválás akkor valóban jó dolog, amikor csúnya hegeket fedünk el vele a testünkön, de azért óva int attól, hogy csak a divat miatt tetováltassuk magunkat. Egyrészt az egészségügyi aggályok miatt, másrészt pedig azért, mert nem biztos, hogy a huszonéves lelkiállapotunkat akarjuk majd nézni egy tetoválás képében ötvenéves korunkban a testünkön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top