Egészség

Magyarországon is jelentkezett a nyugat-nílusi láz

Négy bejelentés is érkezett az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központhoz.

Magyarországon is megjelent a nyugat-nílusi láz, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központhoz eddig 4 bejelentés érkezett – figyelmeztetett az RTL Klub Híradója. A csatorna a magyar hatóságokat is megkereste az ügyben, de egyelőre nem adtak ki pontos adatokat a megbetegedésekről.

A nyugat-nílusi lázban ezen a nyáron eddig öten haltak meg, és több mint hetvenen megfertőződtek Szerbiában, július utolsó hetében pedig Magyarországról is jelentettek négy megbetegedést.

A betegség elsősorban szúnyogcsípéssel terjed, ezért augusztusra és szeptemberre esik a legtöbb eset. A fertőzés vérrel is továbbadható, emiatt külön figyelnek a donorokra, akik a szabály szerint 30 napig nem adhatnak vért, ha fertőzött területen jártak.

A vírus ugyanakkor csak nagyon ritkán okoz komolyabb bajt: az esetek 10-20 százalékában jelentkeznek influenzaszerű tünetek, komolyabb bajok (agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás) az esetek 1 százalékában, halálesetek pedig ennél is ritkábban, akkor is csak legyengült, elsősorban idős, immunhiányos vagy krónikus betegségben szenvedő emberek esetében.

Tavaly két idős férfi is meghalt a betegségben Magyarországon, az ilyen esetek azonban annyira ritkák, hogy a hazai kórházak oltóanyaggal sincsenek felszerelve.

Az RTL Klub riportja:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top