Egészség

Eszedbe jutott már, hogy könnyen tetves lehetsz a repülőn?

Egy orvos feltárta a sokkoló igazságot, hogy a paraziták akár két napig is elélhetnek a repülőgépek ülésein.

A The British Skin Foundation elmagyarázta, hogy a fejtetvek nem repülnek vagy ugrálnak, hanem leggyakrabban egy másik személlyel való szoros érintkezés útján fertőzik meg a másikat, majd szívják ki a vért a fejbőrből. A fertőzést azonban könnyen át lehet ruházni másra az előzőleg megfertőzött hajszállal, párnával, hajkefével, sőt fejtámlával is.

Forrás: ThinkstockPhotos

Bár sokszor ellenőrzik a fejtámlákon lévő huzatot, nem cserélik le minden járat között, sokszor csak egyszer, a nap végén. Ez nagyobb eséllyel okozhat problémát, a fejtetveknek kedvezve. Az oxfordi egyetemi kórházak összesítése szerint a brit szülők 45%-a elismerte, hogy az elmúlt öt év során találkoztak fejtetűvel.

Ettől függetlenül nincs ok az aggodalomra. Persze, elkaphatod a fejtetűt egy utazás során, de a teljes fertőzés esélye rendkívül alacsony.

„Nem valószínű, hogy leugranak a fejekről az ülésekre, mivel kedvelik a meleg helyeket, és mindenképpen csak rövid ideig maradnak életben, az idő előrehaladtával pedig egyre kevésbé élénkek vagy mozgékonyak, ha nem az ember fején tartózkodnak. Ha valaki annyira tart tőlük, használjon tetűriasztót” – mondta el dr. Tess McPherson, a Brit Dermatológusok Szövetségének egyik orvosa.

Daily Star

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top