Egészség

Snapchat-diszmorfia: mikor a szelfidet viszed a plasztikai sebészhez

Az okostelefonok szépségfilterei elég komolyan eltorzították a fiatalok énképét, sokan egyenesen plasztikai sebészhez fordulnak, hogy jobban hasonlítsanak a szelfijeikre.

Régen az emberek celebek és modellek fotóival rohamozták meg a plasztikai sebészek rendelőit, hogy egy fokkal hasonlóbbá váljanak például Cindy Crawfordhoz vagy Claudia Schifferhez. Az okostelefonok ebben is változást hoztak, ma ugyanis egyre többen fordulnak plasztikai sebészhez a saját szelfijükkel.

Kylie (@kyliejenner) által megosztott bejegyzés,

Persze nem egy sima szelfiről van szó. A beauty filtereknek hála a virtuális világban megalkothatjuk a legelőnyösebb arcunkat – hogy aztán a való világban tükörbe nézve arcul csapjon a valóság. A bostoni egyetem kozmetika- és lézerközpontjának professzora, dr. Neelam Vashi szerint a Snapchat-diszmorfia a testképzavarok egyik új válfaja, mikor a páciens azért fordul orvoshoz, hogy jobban hasonlítson filterezett önarcképéhez.

A különböző közösségimédia-felületek és a testképzavar összefüggéseire már egy 2015-ös tanulmány is felhívta a figyelmet: ebből kiderült, hogy azok a lányok, akik gyakran posztolnak filterezett szelfiket, elégedetlenebbek magukkal. Ennek ellenére sokak szerint a filter jót tesz az önértékelésnek, mások pedig ártatlan játéknak tartják a szelfizést. 

odditycentral

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top