Egészség

Örülhetnek a fogászok, egyre több az állami támogatás

Eddig kimaradtak a támogatásból a közfinanszírozott fogászatok, de az elmúlt időszak intézkedéseinek köszönhetően több bevételre számíthatnak a rendelők.

Eddig a döntéshozók fejében élénken élt a kép, hogy a fogorvosi ellátás azonos a magánorvosival, így nem küzdenek finanszírozási problémákkal, ezért sok támogatásból kimaradtak, amiket például a háziorvosok megkaptak. Az elmúlt időszakokban viszont több olyan intézkedés is történt, ami jobb helyzetbe hozza a közfinanszírozott fogászokat – írja a Magyar Idők.

Fogorvostanoncok a Debreceni Egyetemen – MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Kiterjesztették a fogorvosokra is a letelepedési szabályokat, így megállt a tartósan betöltetlen praxisok számának növekedése, nemrég pedig egymilliárd forinttal emelték meg a fogászati szakrendelésekre szánt keretet.

Megemelték a tb-támogatott kezelések pontértékét, így nagyjából havi 160-170 ezer forint több bevételük lehet praxisonként a fogorvosoknak.

A társadalombiztosítás által finanszírozott kezelések köre nem változott, továbbra is ingyenes az állami ellátás esetén 18 éves kor alatt és 62 éves kor felett, a 18-62 év közötti pácienseknek csak a fogpótlásért kell fizetniük, ám a fogmegtartó beavatkozások, mint a tömés, a gyökértömés, a fogkő-eltávolítás továbbra is ingyenesek.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott fogászatok száma az alapellátásban körülbelül 2800, míg a szakellátásban ötszáz körül van az országban. A magánszolgáltatók számáról nincs pontos adat, így nem lehet tudni, hány olyan fogorvos van, aki közfinanszírozott és magánpraxisban egyaránt rendel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top