Egészség

Orvostudományi áttörést értek el magyar orvosok

Az orvoscsoport hónapok óta azon dolgozik, hogy szétválassza a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket. Most újabb sikeres műtéten vannak túl.

Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely az első műtétet február végén végezték a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreken: akkor a fő agyi szállítóér-hálózatot választották szét egy rendhagyó operációval, amelyet a combok fővénájából, érfalon belüli megközelítéssel végeztek.

Augusztus 19-én az agyi érszakasz szétválasztásának második lépésére került sor, ami orvostudományi áttörést jelent: a magyar orvoscsoportnak sikerült egy újabb eret elzárni, amivel megkönnyítették az ikrek, Rabia és Rukia koponyájának végleges szétválasztását – részletezte közleményében a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, amely Pataki Gergely vezetésével 2010 óta rendszeresen teljesít plasztikai helyreállító missziókat Bangladesben..

Az, hogy a koponyájuknál nőnek össze, még a sziámi ikreknél is igen ritka. Az esetek mindössze 2-6 százalékában fordul elő. Nem csoda, hogy a probléma megoldása rendkívül nehéz, és csak gondosan megtervezett műtétsorozattal lehetséges. A magyar orvoscsoport által alkalmazott eljárás új utakat nyithat meg az agyi érbetegségek, daganatok és a sziámi ikrek kezelésében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top