Egészség

Egy hónapja késnek az adatok a kórházi fertőzésekről

Bár miniszteri rendelet írja elő, hogyan kell megelőzni a kórházi fertőzéseket, azt nem tudni, mennyire sikeresek az intézmények, mert nem teszik közzé az adatokat.

Csaknem egy hónapja lejárt a határidő, mégsem teszi közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kórházi fertőzésekről szóló tavalyi adatokat – hangzott el az RTL Klub híradójában. Rendelet mondja ki, hogy ezt szeptember elsejéig kell megtenni.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője azt mondta, elvileg már minden kórházban alkalmazni kell a kórházi fertőzések megelőzésére szóló miniszteri rendeletet.

MTI Fotó: Balázs Attila

A rendelet betartásától azt várják, hogy a kórházi fertőzések száma 30-50 százalékkal csökkenjen Magyarországon.

Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért betegjogi képviselője szerint a döntéshozók valójában nem akarják közölni a számokat, és változtatni sem szeretnének a helyzeten. A TASZ azt szeretné elérni, hogy az adatokat intézményi bontásban tegyék közzé – a minisztérium inkább a bíróságtól reméli, hogy ne kelljen kórházakra lebontva közölni a statisztikát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top