Egészség

Kórházi várólisták: van olyan műtét, amire éveket kell várni

Majdnem 36 ezren várnak valamilyen műtéti beavatkozásra. Van olyan beteg, aki leghamarabb 2020 augusztusában kaphatja meg a szükséges ellátást.

Majdnem 36 ezren várnak valamilyen műtéti beavatkozásra Magyarországon – írja az mfor.hu. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján szereplő adatok szerint a legtöbben (11.474 beteg) szürkehályog-műtétre állnak sorban, nekik átlagosan 87 napot kell várniuk, hogy megoperálják őket. Az Észak-Alföldön ennél is rosszabb a helyzet, ott a több mint 1600 betegnek átlagosan 119 napot kell várnia.

Fotó: MTI Fotó / Mónus Márton

Hosszú a várólista a térdprotézis-műtéteknél is (6088 beteg), erre a NEAK honlapja szerint 340 napot – tehát majdnem egy egész évet – kell várniuk a betegeknek. A legrosszabb helyzet Észak-Magyarországon alakult ki, az ott élőknek átlagosan 571 napot kell várniuk a beavatkozásra.

Nincsenek sokkal jobb helyzetben azok a páciensek sem (5261 beteg), akik csípőprotézisre várnak, ezeknél a műtéteknél 297 nap a várakozási idő. Már ha nem Észak-Magyarországon élnek, mert ott 487 napot kell várniuk, mire megoperálják őket.

A portál gyűjtése szerint a legnagyobb türelemre mégsem nekik, hanem annak a 306 betegnek van szüksége, akik transzkatéteres szívbillentyű-beültetésre várnak, esetükben ugyanis nem kevesebb, mint 669 nap a várakozási idő.

Az kórházi várólisták kérdése nemrég a parlamentben is felmerült. Rig Lajos (Jobbik) arról faggatta az emberi erőforrások miniszterét, hogy „milyen hosszúak a várólisták a fideszes dimenzióban”. A miniszter helyett Rétvéri Bence, az Emmi államtitkára válaszolt, aki kifejtette: a költségvetés 25 milliárd forintot fordított a várólisták csökkentésére, szerinte ennek köszönhető az is, hogy ma már lényegesen kevesebben várnak műtétre, mint 2010-ben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top