Egészség

Rákkeltő anyag szivárog a Dunába Óbudán – frissítve

A Greenpeace és az Index közös méréseket végzett az egykori Óbudai Gázgyár melletti Duna-szakaszon. Döbbenetes eredmények születtek.

Az Index és a Greenpeace közös méréseket végzett az egykori Óbudai Gázgyár melletti Duna-szakaszon, és kiderült, hogy a talajvízzel folyamatosan rákkeltő anyagok szivárognak a Dunába.

A hírportál egyik olvasója még augusztusban jelezte, hogy az alacsony vízállásnál láthatóvá vált, ahogyan a régi gyár szennyezett talajából kis csatornákban szivárog a folyóba a szennyezett víz. Az Index megkeresésére sem a zöldhatóság, sem a kármentesítésért felelős Nemzeti Közművek nem reagált. A portál munkatársai végül a Greenpeace segítségével maguk végezték el a méréseket.

Greenpeace

Greenpeace

Az eredményekből kiderült, hogy egyes rákkeltőnek minősített szennyező anyagok több százszorosan, más súlyos mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a talajvízre megengedett határértéket – olvasható a Greenpeace közleményében. A talajvízre megengedett határértékek kétszázszorosát mutatták ki a rákkeltő naftalinokból, hatvanszorosát benzolból, és rendkívül magas volt a mérgező policiklusos aromás szénhidrogének aránya is (az acenaftén koncentrációja például több mint 3000-szeresen haladta meg a talajvízre megadott értéket).

Mivel az ilyen anyagok felszíni vizekbe jutását minden áron meg kell akadályozni az uniós szabályozás és a vonatkozó magyar jogszabály szerint is, az eredmények alapján a Greenpeace hivatalos bejelentést tett a területileg illetékes kormányhivatalnak, a vízügyi hatóságnak, a Fővárosi Vízműveknek és a kerületi önkormányzatnak is.

Greenpeace

Greenpeace

Az Index eközben megtudta, hogy 2009-ben már vettek mintát ugyanezen a területen, és az akkori eredmények is a mostanihoz hasonló értékeket mutattak, mégsem történt semmi az ügyben.

A lap szerint ezek az anyagok leginkább azokra jelentenek veszélyt, akik közvetlenül is érintkeznek a csurgalékvízzel, vagy beszívják az azokból képződött gázokat. Bizonyos mennyiségben (főként alacsony vízállás esetén) azonban akár az ivóvízbe is kerülhet belőlük.

FRISSÍTÉS:

A Pest Megyei Kormányhivatal pénteki közlése szerint a Duna vízhozamához képest még alacsony vízállás esetén is elenyésző mennyiségű szennyezőanyag jut a Dunába a talajvízzel az Óbudai Gázgyár területéről, ami a hígulás miatt már a part közelében sem mutatható ki. Az Óbudai Gázgyár területén lakosságot ellátó vízbázis nincs, Budapest lakosságát ivóvízzel a Szentendrei, valamint a Csepel szigeti vízbázis kútjai látják el, így az eset Budapest lakosságának ivóvíz fogyasztását nem veszélyezteti. Mint írták, az egykori Óbudai Gázgyár területén feltárt talaj- és talajvízszennyezés kármentesítése jelenleg is folyamatban van. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top