Egészség

Új krízisambulanciákkal segítik a kapcsolati erőszak áldozatait

A szolgáltatást országos kampány keretében népszerűsíti az Ökumenikus Segélyszervezet és az Emmi, céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra: az erőszak nem elfogadható, és van segítség.

Országszerte hét új krízisambulancia nyílt a kapcsolati erőszak áldozatainak és veszélyeztetettjeinek megsegítésére – írja közleményében az Ökumenikus Segélyszervezet. Az Európai Unió támogatásából, civil, állami és vállalati szereplők összefogásával megvalósuló program keretében a segélyszervezet négy új intézményt nyithatott.

A szolgáltatás népszerűsítésére az Ökumenikus Segélyszervezet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a következő hetekben országos kampányt indít; céljuk, hogy felhívják a figyelmet: az erőszak nem elfogadható, és van segítség.

Fotók: Ökumenikus Segélyszervezet

A krízisambulanciák működését és a figyelemfelhívó kampányt bemutató budapesti sajtótájékoztatón Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Rácsok Balázs, a szervezet szakértője, valamint a kampányt támogató Vodafone Magyarország Alapítvány és az Avon vezető képviselői is ott voltak. Mint elmondták, az ország hét regionális krízisambulanciáján – Miskolcon, Szolnokon, Orosházán, Budapesten, Devecseren, Mosonmagyaróváron és Kaposváron – jogászok, szociális szakértők és pszichológusok várják a kapcsolati erőszak érintettjeit; a szolgáltatás legfontosabb célja, hogy hatékony segítséget nyújthassanak nekik, és ha lehet, megelőzzék a súlyos krízishelyzetek kialakulását.

Lehel László kiemelte: az Ökumenikus Segélyszervezet több mint tíz éve segíti a kapcsolati erőszak áldozatait, krízisközpontokat és titkos menedékházat is működtetnek. Mint mondta, a krízisambulancia-hálózat felállítása lehetővé teszi, hogy az áldozatok mellett a bántalmazás veszélyeztetettjeinek is segítséget nyújthassanak. „Most induló közös kampányunk fő üzenete, »A szeretet nem árt« mottó azt üzeni: a kapcsolati erőszak semmilyen körülmények között nem elfogadható” – tette hozzá.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta: a kormányzat határozottan elutasítja a kapcsolati erőszak valamennyi formáját. „Az ezen a területen kitűzött célokat és a kormányzati oldalról támogatható fejlesztéseket elindítottuk, ennek eredményei a segítséget kérők számára már érzékelhetőek. Fejlesztési forrásból összesen közel 3 milliárd forintot fordítunk az intézkedésekre. A kapcsolati erőszak áldozatai, a folyamat bármely fázisában is vannak, akkor mernek a problémáról jelzést adni, segítséget kérni, ha támogató közegben érzik magukat, ezért fontos hangsúlyozni, hogy a kapcsolati erőszak nem magánügy” – mondta.

„Amikor bántalmazásról beszélünk, a legtöbbeknek a fizikai vagy szexuális erőszak jut eszébe, de épp annyira lehet bántalmazás az érzelmi, a lelki erőszak vagy akár a másik fél anyagi zsarolása. A baj sok esetben megelőzhető, ha az érintettek időben megtalálják a megfelelő fórumot, ahol bizalommal beszélhetnek problémáikról” – fejtegette Rácsok Balázs. Az Ökumenikus Segélyszervezet szakértője figyelmeztetett: gyakran előfordul, hogy az áldozatok megpróbálják fenntartani a normális élet látszatát, miközben valójában szenvednek. Ezt a külső látszat és belső feszültség közötti ellentétet szimbolizálják a segélyszervezet most induló kampányában a matrjoska babák, melyek a sajtótájékoztató után az összes olyan városban meg fognak jelenni, ahol krízisambulancia nyílt.

A krízisambulanciák mellett a segélyszervezet új honlapot is elindít. A www.aszeretetnemart.hu oldalon továbbra is elérhető lesz az elmúlt években nagy érdeklődéssel kísért online tanácsadó szolgáltatásuk, ahol az érintettek név nélkül kérdezhetnek a segélyszervezet munkatársaitól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top