Egészség

Közzétettek egy jelentést a kórházi fertőzésekről, de az átlagember számára értelmezhetetlen

A TASZ továbbra is pereli az Emmit, amiért nem hajlandók nyilvánosságra hozni a kórházi fertőzések adatait kórházankénti bontásban.

Társaság a Szabadságjogokért szúrta ki, hogy az ANTSZ honlapjára felkerült egy 2017-es év kórházi fertőzéseiről szóló jelentés. A TASZ felhívja a figyelmet, hogy erre tulajdonképpen „titokban” került sor, 2005 óta ugyanis az összes jelentés az Országos Epidemiológiai Központ oldalára került fel, nem az ANTSZ-hez. Így történhetett meg, hogy az elemzésről a sajtó sem tudott, holott már október 4-én kikerült a honlapra.

A jogvédő szervezet azt is sérelmezi, hogy a jelentés nem közérthető, a nyilvánosság számára tulajdonképpen értelmezhetetlen, holott az országos tisztifőorvos korábban kijelentette, hogy törekedni fognak arra, hogy a kórházi fertőzésekről szóló jelentéseik és elemzéseik bármelyik érdeklődő állampolgár számára értelmezhetők legyenek.

Bár a kormány folyamatosan trükközik az adatok nyilvánosságával, most legalább részinformációkat szerezhetünk, hogy mi történt tavaly” – írta a jelentéssel kapcsolatban a TASZ.

A szervezet korábban pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, amiért nem hajlandók nyilvánosságra hozni a kórházi fertőzések adatait kórházankénti bontásban. Az ügyben jelenleg a Kúria döntését várják. Mivel ezen a most közzétett adatok sem változtatnak, a per tovább folytatódik – írják.

Pixabay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top