Egészség

Gyilkosság miatt kell felelnie az oltásellenes házaspárnak

Akkor sem akarták engedni, hogy gyereküket kórházba szállítsák, amikor az már sugárban hányt.

Gyilkosság miatt kell felelnie egy oltásellenes házaspárnak, amiért hagyták, hogy beteg kisbabájuk szenvedjen ahelyett, hogy orvoshoz vitték volna – írja az Origo.

A hírportál szerint az édesanya semmiről sem dönthetett anélkül, hogy a férje beleegyezett volna. Terhessége alatt egyszer sem ment el védőnőhöz terhesgondozásra, 2012. október 9-én pedig szerződést kötött egy vállalkozással, mert a férjével elhatározták, hogy a nő otthon szüli majd meg a gyermeket.

A kft. minden szükséges információt közölt a házaspárral, többek között azt is, hogy az újszülöttnek K-vitamin-profilaxist kell beadni, amely a vérzékenységet állítja meg. Ezt a kórházban született babáknak mindig beadják, a házaspár gyereke azonban nem kapta meg, pedig egy újszülöttgyógyász megvizsgálta a gyereket, és azt is elmondta a szülőknek, hogyan kell beadni a K- és D-vitamint, ezenfelül pedig a kötelező szűrővizsgálatokról és BCG-oltásról is tájékoztatta őket. Az újszülöttgyógyász vért is akart venni a babától, de ezt a szülők nem engedték, és ezután nem is kértek orvost a babához, pedig az rászorult volna.

Decemberben a szülők nem tudtak fűteni az otthonukban, ezért egy ismerősük befogadta őket. A baba 2013. január elsején sokszor felsírt, nem evett, majd sugárban kezdett hányni. A család ismerőse orvoshoz akarta vinni a gyereket, ám ezt a szülők nem hagyták. Hamarosan a gyerek bőrének színe is megváltozott, ekkor az ismerős kihívta a mentőket.

A szülők még ekkor is akadályozták a baba ellátását, kiabáltak a mentőkkel, tiltakoztak a gyerek kórházba szállítása ellen. A baba a SOTE I. sz. gyermekgyógyászati klinikájára került, de az orvosok már nem tudták megmenteni, 2013. január 8-án elhunyt.

A szülőket gyilkossággal vádolják, ügyüket november 16-án, pénteken tárgyalják a Budapest Környéki Törvényszéken.

Pixabay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top