Egészség

Több olyan megye is van, ahol egyetlen gyermekpszichiáter sem dolgozik

Ijesztően kevés pszichiáter dolgozik Magyarországon a teljes lakosságra vetítve, a gyermekpszichiáterek aránya pedig még ennél is rosszabb. Akadnak olyan megyék, ahol nincs egy sem.

Magyarországon átlagosan 17 000 felnőttre jut jelenleg egy pszichiáter, azaz összesen 403,75 dolgozik ma Magyarországon az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által fenntartott intézményekben – írja a Mérce. A lap információi szerint a gyermek- és ifjúságpszichiátrián még ennél is rosszabb a helyzet, ott csak 45,25 főállású szakorvos foglalkozik országszerte a gyerekekkel.

Forrás: Pixabay

Az adatok még riasztóbb képet festenek, ha megyékre lebontva vizsgáljuk őket:

  • Budapesten 16 gyermekpszichiáter dolgozik.
  • Négy megyében (Bács-Kiskun, Veszprém, Fejér és Győr-Moson-Sopron) van 4 szakorvos, négy megyében (Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Vas) 2 szakorvos, öt megyében (Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Komárom-Esztergom) mindössze 1 fő.
  • Nógrád megyében 0,25 fő szakorvos van az ÁEEK adatai szerint – ami azért lehetséges, mert néhány intézményben a szakorvosok főállásban, de részmunkaidőben dolgoznak.
  • Van öt olyan megye (Baranya, Somogy, Hajdú-Bihar, Csongrád és Pest), ahol nincs egyetlenegy, az állami egészségügyben dolgozó gyermekpszichiáter sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top