Egészség

A hűvös éghajlaton élők többet isznak

Amerikai kutatók egyértelmű összefüggést mutattak ki a napsütéses órák száma, a depresszió és a túlzott alkoholfogyasztás között.

A hűvös éghajlaton élő emberek jóval hajlamosabbak a fokozott alkoholfogyasztásra – írja az MTI a BBC híre alapján. Ramon Bataller, a Pittsburghi Májkutató Központ vezető munkatársa és kollégái a WHO 193 országban gyűjtött adatait elemezve megállapították, hogy az éghajlat komoly szerepet játszik a túlzott alkoholfogyasztás és a májzsugorodás gyakoribb előfordulásában.

Fotó: Unsplash

A kutatók megállapították, hogy a depressziós emberek hajlamosabbak a túlzott alkoholfogyasztásra, márpedig ez a mentális megbetegedés jóval gyakoribb az olyan országokban, ahol kevesebb a napsütés. „Új bizonyítékunk van arra, hogy az időjárás, különösen a hőmérséklet és a napsütéses órák száma erősen befolyásolja, hogy mennyi alkoholt fogyasztunk” – mondta Peter McCann, a skóciai Castle Craig addiktológiai központ munkatársa.

Az időjárással összefüggő alkoholfogyasztás ráadásul közvetlenül befolyásolja a májzsugorodás kialakulásának esélyét is, ami könnyen májelégtelenséghez és halálhoz vezethet. A skót szakember szerint mindezek fényében a téli hónapokban szigorúbban kellene szabályozni az alkoholreklámokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top