Egészség

„Láthatatlan” epilepsziájáról osztott meg megrázó videót a 24 éves modell

A diagnózis előtt a fiatal lánynak naponta több rohama is volt: még a legapróbb stressz is kiválthatta őket.

A 24 éves Sophie Wilson-Smith a közelmúltban úgy döntött, Instagram-oldalán olyasmit mutat meg, amit korábban nem. A modellként dolgozó fiatal lány eddig főleg a munkái során készült fotókat osztotta meg a követőivel, most azonban egy olyan videót tett közzé, amin egy „láthatatlan” epilepsziás roham közben látható.

„Alapesetben sosem osztanék meg ilyesmit, de hogy egész őszinte legyek, elegem lett a betegségemből” – magyarázta a videó alatt a fiatal lány, aki szeretné, ha a felvétel hatására mind többekben tudatosulna: ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma epilepsziás roham sem. „Szerettem volna, ha az emberek megértik, hogy egy epilepsziás roham nem feltétlenül néz ki úgy, mint a filmekben.

Sophie-t egyébként 2018-ban diagnosztizálták epilepsziával, majdnem egy évvel az első igazán súlyos rohama után. „Nem sok mindenre emlékszem a roham előttről: annyi biztos, hogy egy hirtelen rám törő, migrénszerű fejfájással kezdődött. Odafordultam a barátnőmhöz, hogy segítséget kérjek, de a mondat közben egyszerűen lefagytam. A következő, amire emlékszem, hogy orvosok vesznek körül.

Sophie azt mondja, az, hogy videóra vette a rohamait, sokat segített neki abban, hogy elfogadja a betegségét. „Számomra az volt a betegség legnehezebb része, hogy a rohamaim gyakorlatilag láthatatlanok. A diagnózisom előtt bármikor, a legkisebb stressz hatására is jelentkezett a betegség, mégis volt olyan, hogy nem vette észre rajtam senki.”

Pedig a fiatal lány elmondása szerint a testében ilyenkor rengeteg dolog zajlik egyszerre: „A gyomrom ilyenkor furcsán kavarogni kezd, a szoba, ahol vagyok, elkezd összezsugorodni, fájni kezd a fejem, a szívem úgy kalapál, mintha csak ki akarna ugrani a mellkasomból. De nem is ez a legrosszabb, hanem az a zavartság és remegés, ami a roham után szokott következni.”

Sophie épp emiatt egy ideig az utcára is alig mert kimenni. Félt, hogy mi lesz akkor, ha ismeretlen helyen, ismeretlen emberek között lesz rosszul. „Azt szeretném, ha a videóim révén az emberek kicsit jobban odafigyelnének egymásra, és kicsit jobban megértenék ezt a betegséget” – mondja a lány, aki elárulta: mióta diagnosztizálták, és gyógyszeres kezelést kap, az epilepsziás rohamainak a száma jelentősen csökkent. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top