Egészség

Ilyen az élet sztómazsákkal – páciensek beszéltek a betegségükről

Egyáltalán nem olyan borzasztó, mint gondolnánk.

Ismert emberek őszintén mesélték el, milyen az élet a sztómazsákkal, amit a bélbetegségük vagy rák miatt kell hordaniuk. Azt szeretnék elérni, hogy ne legyen tabu a betegségük, és az emberek is többet megtudjanak róla.

A YouTube-sztár Hannah Witton, a BBC-műsorvezető Sam Cleasby és a kockás hasáról ismert Blake Beckford a BBC egyik podcastjában beszéltek a mindennapjaikról.

A legfurcsább dolog a „fantomvégbél” nevű jelenség, ami azt takarja, hogy a betegek még mindig úgy érzik, mintha lenne végbelük. Az agyuk azt diktálja a testüknek, hogy szellentsenek, de ez kivitelezhetetlen.

Sokan azt kérdezik tőlük, hogy milyen a szexuális életük. Hannah szerint a gyakorlatban semmilyen akadályt nem jelent, sokkal nehezebb mentálisan túllépni a dolgon.

A sztómazsák az étkezést is befolyásolja, kezdetben mindent ki kell próbálni, milyen hatással van az emberre. De Sam állítja, ma már szinte nincs olyan étel, amit ne enne meg.

Azt is mondták, hogy egyáltalán nem annyira borzasztó a sztómazsák, mint amennyire hangzik. Egy idő után észre sem veszik, hogy rajtuk van, teljes életet élnek. Sőt Blake szerint még hálásak is, hiszen visszakapták az életüket.

(Sun)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top