Egészség

Felfedezték és kikapcsolták az elhízásért felelős gént

Amerikai és ausztrál kutatók felfedezték és sikerrel blokkolták az elhízásért felelős gént.

Az amerikai Texasi Egyetem és az ausztrál Flinders Egyetem kutatói azt állítják, megtalálták azt a gént, amely az elhízásért felelős, és ez a gén „ki is kapcsolható”.

Az EMBO Reports tudományos szaklapban közölt tanulmányuk szerint az RCAN1 nevű gén tölt be gátló szerepet az anyagcsere-folyamatokban, valamint a test hőtermelésében. Amikor az egerekben kikapcsolták ennek a génnek a működését, az állatok bármennyit ehettek, nem híztak el. Az RCAN1 kikapcsolása ugyanis rendkívüli mértékben felpörgette az anyagcserét. Ezáltal jóval több kalóriát égetett el a szervezet, mint egyébként szokott – írja a tanulmány eredményeit ismertető hvg.hu.

Fotó: Thinkstock

Noha a kísérletet még csak egereken végezték el, szakemberek szerint az eljárás alapján olyan gyógyszert is ki lehetne fejleszteni, amely segítséget nyújthatna az elhízás és az anyagcsere-problémák elleni küzdelemben. Ehhez a plusz kalóriákat tároló fehér zsírszöveteket a kalóriákat elégető barna zsírszövetté alakítaná.

Mindez nem jelentené azt, hogy számos betegség megelőzése érdekében ne kellene továbbra is minél egészségesebben táplálkozni. Valamint egyelőre az sem ismert, a gyógyszernek milyen mellékhatásai lennének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top