Egészség

Gyógymódot találtak az emberiség negyedét érintő betegségre

Csökkentheti a zsírmáj kialakulásának kockázatát a nitrátban gazdag, zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztása.

A zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztása csökkentheti a zsírmáj kialakulásának kockázatát – derült ki az amerikai tudományos akadémia, a National Academy of Sciences folyóiratában (PNAS) közölt új tanulmányból.

A svédországi Karolinska Intézet kutatói kimutatták, hogy a zöldségek jelentős részében természetes módon előforduló szervetlen nitrát nagy mennyiségű fogyasztása csökkentheti a zsír felhalmozódását a májban.

A zsírmáj a globális népesség nagyjából 25 százalékát érintő májbetegség, amelynek egyelőre nincs bevált kezelési módja.

A szakemberek étkezési nitráttal egészítették ki a vizsgált egerek zsírban és cukorban gazdag étrendjét, és ezeknél a rágcsálóknál jelentősen alacsonyabb volt a májban lévő zsírmennyiség. A kutatók továbbá vérnyomáscsökkenést és az inzulin/glükóz egyensúly javulását figyelték meg a 2-es típusú cukorbetegséggel élő egereknél.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a nagyobb mennyiségű gyümölcs- és zöldségbevitel jótékony hatással van a kardiovaszkuláris funkcióra és a diabéteszre.

A kutatók szerint legkevesebb 200 grammnyi zöld leveles zöldségeket kellene fogyasztani naponta a jótékony hatás eléréséhez.

MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top