Egészség

„Fogalmam sincs, hogy tudsz így egyáltalán létezni” – ilyen az élet migrénnel

A migrén sokkal rosszabb, mint egy erős fejfájás, de erről mindeddig csak az tudott, aki élt már át ilyen rohamot. Most a virtuális valóságnak köszönhetően mások is megtapasztalhatják, milyen pusztító tud lenni egy migrénes roham.

Annak ellenére, hogy az érintettek száma folyamatosan nő, a migrénnel kapcsolatban még mindig rengeteg a tévhit. A többség azt hiszi, ez csupán egy erős fejfájástípus orvosi elnevezése, fogalmuk sincs azokról a kínzó tünetekről, amikkel egy-egy ilyen roham jár – írja a Huffington Post.

A virtuális valóságnak és a világ első migrénszimulátorának köszönhetően most néhány „szerencsés” megtapasztalhatta, milyen a világ egy migrénes szemszögéből, vagyis hogy mivel kell megküzdeniük egy migrénes roham kellős közepén. A rohamok minden embernél máshogy jelentkeznek, a leggyakoribb tünetek pedig a fájdalom mellett a látászavar, a szédülés, a hányinger és az extrém fény-, hang- és érintésérzékenység.

Az Excedrin kísérletében, melyhez olyan önként jelentkezőket vállogattak össze, akiknek családjában van migrénes beteg, olyan VR-szemüveget használtak, ami a fenti tünetek közül csak néhányat tudott reprodukálni – így a cső- és auralátást, a lebegő foltokat és a fényérzékenységet –, azokat viszont döbbenetesen valósághűen.

  • Sajnálom, hogy valaha kételkedtem a fájdalmad erősségében!
  • Te jó ég! Fogalmam sincs, hogy tudsz ilyenkor egyáltalán létezni!
  • Bárcsak én szenvedhetnék helyetted, ez rettenetes!

Nagyjából ilyen és ehhez hasonló reakciókat váltott ki a szemüveg viselése, és a migrén „kipróbálása” a hozzátartozókból. Íme a tesztről készült videófelvétel! Érdemes megnézni:

video

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top