Egészség

Ezek az időskori demencia első jelei

Magyarországon több mint 250 ezer ember szenved ebben a betegségben. Egy kis odafigyeléssel sokat segíthetünk nekik.

A felmérések szerint Magyarországon több mint 250 ezer ember szenved aggkori demenciában. A rettegett betegség idővel teljesen magányossá és céltalanná teheti az idős emberek életét – pedig egy kis odafigyeléssel és szeretettel a család, a rokonok és a barátok sokat segíthetnének nekik. Az alábbiakban az első figyelmeztető jelekről olvashatsz.

Csak a rosszat látják

A demenciával küzdő idős emberek szinte mindenben csak a rosszat látják meg, bármilyen inger is éri őket – legyen az jó vagy rossz, kellemes vagy kellemetlen –, képesek negatív módon megélni és interpretálni azt.

Fotó: Unsplash

„Egyszer szólt, hogy nagyon szeretne palacsintát enni. Készítettem is, szerintem még aznap, amikor közölte, hogy ő puffad a fehér liszttől, tehát nem kér belőle. Másnap vettem zabpehelylisztet, és úgy sütöttem palacsintát. (…) Amikor három darabot csomagoltam, az a reakció jött, hogy sajnálom tőle, éheztetem, mi az, hogy ilyen kevés. Legközelebb ötöt adtam neki, amire közölte, hogy azt akarom, hogy ő elhízzon”írja saját tapasztalatairól Bouvet a Cafeblogon.

A demencia további jeleiről olvass itt: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top