nlc.hu
Egészség
Ez az oka, hogy mindig rosszul vagy az autóban

Ez az oka, hogy mindig rosszul vagy az autóban

Vannak, akik gond nélkül végigautóznak 1000 kilométert is, másokra pedig már az utcájukból kifordulva rátör a kinetózis, vagyis az utazási betegség. A többség megelőzhetné ezt a kellemetlen állapotot – csak változtatni kellene az utazási szokásain.

Ha folyton rosszul leszel a kocsiban, próbálj meg egy kicsit változtatni a szokásaidon. Íme a leggyakoribb okok, amik miatt felkavarodhat a gyomrod utazás közben!

Ezért vagy mindig rosszul a kocsiban

A hátsó ülésen utazol

Ahogy a repülőn és a buszon, úgy az autóban is megvan a legjobb hely azoknak, akik utazási betegségre és rosszullétre hajlamosak. A hátsó ülés nem ilyen. Könnyen lehet, hogy azért vagy mindig rosszul, mert hátul utazol, ahol sokkal erősebb a zötykölődés, és rosszabb a kilátás is – márpedig ez utóbbi el tudja vonni a figyelmet, mikor émelyegni kezd a gyomrod.

Nehéz ételeket ettél

Nálunk nagy hagyománya van az utazás előtti és közbeni kiadós falatozásnak. Tegyél le arról a szokásról, hogy jól belakmározol, mielőtt kocsiba szállsz egy nagyobb út előtt, mert a zsíros, fűszeres, nehéz ételek még normál esetben is megterhelik a gyomrot, és kellemetlen közérzetet okoznak – hát még úgy, ha zötykölődik alattad az autó!

Rossz irányba nézel

A kocsiban ne a telefonodat bámuld, hanem inkább élvezd az elsuhanó táj szépségeit! Ha lefelé lógatod a fejed – például olvasol vagy a telefonod képernyőjét próbálod kisilabizálni az öledben –, akkor sokkal könnyebben szédülsz el, és hamarabb leszel rosszul, mint ha messze, előre figyelsz, a tekinteteddel pedig követed az utat, és felveszed az utazás ritmusát.

Ezért vagy mindig rosszul a kocsiban

Kiszáradtál

Az utazási rosszullét gyakran egy nagyon egyszerű ok miatt következik be: nem ittál eleget, és kiszáradtál. A kiszáradást nem az adja feltétlenül tudtodra, hogy szomjas vagy, hanem az, hogy fájni kezd a fejed, aztán szédülsz, majd ezektől és a zötykölődéstől szépen felkavarodik a gyomrod. Tarts magad mellett egy palack vizet a kocsiban, és időnként kortyolj belőle – ez az apróság sokat segít majd abban, hogy kellemesebb legyen az utad!

Ezekre érdemes még odafigyelned utazáskor: 

Kiemelt kép: Profimedia / BSIP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top