Egészség

Mi történik, ha heti egy órával nő a munkaidőd?

Többet dolgozunk, és egyre rosszabbul érezzük magunkat. Két német egyetem kutatása alátámasztotta ezt az általános megfigyelést. Vajon melyik nemet sújtja jobban túlmunka?

Ha heti munkaidőnk egy órával növekszik, kimutathatóan gyakrabban látogatjuk meg az orvost. A hosszabb munkával töltött napok egészségi állapotunkra kihatnak, a kutatás szerint 2 százalékkal romlik egészségi állapotunk.

Ne dolgozz túl sokat! Fotó: pexels.com

A nőket még az ág is húzza

A férfiakat és nőket nem egyforma módon érinti ez a munkaügyi változás, a német tudósok azt is kimutatták, hogy míg a férfiaknak csak 7 százaléka, addig a nők 15 százaléka fordul orvoshoz valamilyen panaszokkal.

Bebizonyosodott, hogy a túlmunka a nőket és kisgyerekeseket terheli meg a leginkább, mert az amúgy is kevesebb szabadidejük tovább csökken. A folyamatos időhiánytól növekszik rajtuk a nyomás, romlik a közérzetük – mondta a kutatás vezetője, Christoph Wunder.

A szakemberek a volt NDK területén 1985 és 2014 között, 6500 hivatalnok és más közszolgálati dolgozó körében végzett, nagyszabású társadalmi-gazdasági felmérés adatait elemezték.

Ádám Eszter, Sallai Kinga – Centrál Médiaakadémia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top