Egészség

Beültetett méhével szült gyereket egy nő

Kínában először született transzplantált méhű anyának gyereke.

Transzplantált méhű anyának először született gyereke Kínában. A hírt a transzplantáció és szülés helyéül szolgáló kórház jelentette be szerdán. A Senhszi tartománybeli Hszianban működő Hszicsing Kórház orvosai elmondták: a kisbaba két kilogrammal és 48 centiméterrel jött világra vasárnap.

A kisbaba 26 éves édesanyja,

Jang Hua méh nélkül született,

de petefészke működött, és petesejteket is termelt. 2015-ben méhtranszplantációt végeztek el rajta a Hszicsing Kórházban. A fiatal nőbe akkor 43 éves édesanyja méhét ültették be. Az operáció az első méhátültetés volt Kínában.

Ez a baba a tizennegyedik a Földön, aki ilyen körülmények közt született meg.

Az első méhtranszplantációt 2000-ben végezték Szaúd-Arábiában. A beültetett méh azonban három hónap múlva elhalt, és el kellett távolítani a 26 éves nő testéből. 2011-ben Törökországban végeztek egy sikeres méhátültetést, két évvel később pedig Svédországban kilenc nőn végeztek átültetést, akik mind a rokonaiktól kaptak beültethető méhet.

Csen Pi-liang, a Hszicsing Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának igazgatója hangsúlyozta, hogy a méhátültetés még világszerte

nagyon komoly kihívás

elé állítja az orvosokat.  Egy sereg probléma merül fel az átültetésnél, köztük a vágás és a vérerek struktúrája, és erős kilökődési reakcióval is kell számolni.

Kínában egymillió nőnek terméketlen a méhe. Mivel sok országban tilos a béranyaság, és korlátozottak az asszisztált reprodukciós eljárások, a méhtranszplantáció hatékony megoldást jelenthet azoknak az anyáknak, akiknek a méhe terméketlen, de saját gyereket szeretnének világra hozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top