Egészség

Katasztrofális állapotokról számolt be a Honvédkórház sürgősségijének távozó vezetője

Azt írta, tavaly ősszel az összeomlás határán állt a sürgősségi centrum. Ezzel elődje, dr. Zacher Gábor korábbi szavait igazolta.

Az összeomlás határán állt tavaly ősszel a Honvédkórház sürgősségi centruma, hiába tagadta és tagadja azóta is a honvédelmi tárca, hogy gond lenne az intézményben. Ezt Burány Béla, a részleg hamarosan távozó, február 1-jétől osztályvezető-helyettessé visszalépő megbízott vezetője ismerte el keddi, kollégáinak írt levelében, amely a hvg.hu birtokába jutott. Mint az közismert, Burány volt az, aki korábban a lemondott Zacher Gábor utódja lett a részlegen.

A hírportál több idézetet is közölt a január 22-én kelt levélből. Mint írják, a leírtak Zacher Gábor korábbi állításait igazolják.

2018. szeptember 1-én egy működésképtelen SBC-t vettem át: az orvoslétszám a gyógyítási feladatok ellátásához minimálisan szükséges szint felét sem érte el, úgyhogy nem volt érvényes szeptemberi orvosi beosztás. A szakdolgozói oldal is messze elmaradt az elégséges szinttől, mennyiségében és minőségében egyaránt. Az elengedhetetlenül szükséges betegmegfigyelő monitorok, vérgázkészülék, lélegeztető gépek, illetve egyéb alapvető eszközök (pl. EKG-k, vérnyomásmérők, hőmérők, kapnometria, stb.) teljes vagy részleges hiánya, valamint tartós működési zavarai álltak fenn. Az SBC-n már alig maradt kihasználatlan tér, ugyanakkor több fontos működési elem nem, vagy csak részlegesen, és problémásán működött (pl. triázs-helyiségek, detoxikáló, veszélyes hulladék-raktár, oktatóterem, személyzeti tartózkodók/pihenők, stb.)

– idézi a levelet a hvg.hu. A távozó megbízott vezető emellett azt is leírta: számára a legaggasztóbb a még meglévő munkatársak krónikus fáradtsága, célvesztettsége, kiégettsége, valamint az intézmény vezetésével szembeni bizalomvesztése volt.

A tavalyi helyzet ismertetése után Burány rátér az azóta bekövetkezett pozitív változásokra, például a kiharcolt béremelésre, az új eszközök beszerzésére, valamint arra, hogy az újonnan felvett munkatársaknak köszönhetően novemberben már „csak” 100 orvosi műszakot kellett más osztályról átirányított orvosok segítségével kitölteni.

A levélben leírtak azért érdekesek, mert igazolják Zacher Gábor szavait, illetve az egyéb, sajtóban megjelent feltáró cikkeket, amelyek hasonló állapotokról számoltak be, holott a honvédelmi minisztérium következetesen tagadta, hogy gond lenne a sürgősségi centrumban.

Címkép: Lakatos Péter/MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top