A C-vitamin, azaz aszkorbinsav nagyon sok élelmiszerben megtalálható, és sokkal több egyszerű vitaminnál. Elengedhetetlenül fontos a kollagén előállításához, de nélkülözhetetlen antioxidáns is, mely hatékonyan veszi fel a harcot a szabad gyökökkel és az öregedés folyamatát felgyorsító, oxidatív stresszel.
A megfelelő C-vitamin-mennyiség nélkül szervezetünk nem működik jól. Hiányában vérszegénység, ínybetegség, ízületi fájdalom és depresszió léphetnek fel.
C-vitaminban gazdag élelmiszerek
- Káposzta
- Brokkoli
- Chili
- Eper
- Paradicsom
- Narancs
- Karfiol
- Kivi
- Papaya
- Paprika
- Grapefruit
- Málna
- Spenót
- Dinnye
Mennyi a napi C-vitamin-szükséglet?
A C-vitamin vízben oldódik, így naponta pótolni kell, hiszen a vizelettel kiürül. Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, akkor kevesebb pótlásra van szükség vitaminkészítmény formájában. Egy átlagos felnőtt napi C-vitamin-szükséglete 40 mg
A C-vitamin 10 előnye
- Segíti más vitaminok és tápanyagok felszívódását. Különösen a vasbevitelnél fontos
- Támogatja az immunrendszert
- Segít a stressz elleni küzdelemben
- Energialöket a szervezetnek
- Támogatja a fogyókúrát: a C-vitamin ugyanis segít lebontani szervezetnek az L-carnitint, ami csodálatos zsírégető
- Az erős hajkorona záloga
- Hangulatjavító
- Látásunkat is erősíti
- Elviselhetőbbé teszi a kemoterápiát. Egy amerikai kutatás szerint azok a nők, akik a kemoterápiás kezelésük alatt C-vitamint szedtek, sokkal kevésbé szenvedtek annak mellékhatásaitól.
- A bőröd legjobb barátja: a C-vitamin segíti a szervezet kollagéntermelését, mely hozzájárul a bőr puhaságához.