Az AJ nevű 20 éves fiúra szülei találtak rá holtan, miután nem ment iskolába. Az egyedül élő srác előző nap hazaérve a suliból egy 5 napja a konyhapulton hagyott tésztát melegített fel és evett meg, aztán elment edzésre. Már az edzésen rosszul lett, az ételmérgezés tipikus tüneteit produkálta, azaz émelygett és hányt.
Csakhogy másnap már nem ébredt fel. Az eset 2008-ban történt Brüsszelben, de csak most került nyilvánosságra a Journal of Clinical Microbiology amerikai szaklapban. A cikkből kiderül, hogy a fiú halálát egy Bacillus cereus nevű, spórás baktérium okozhatta, amely elszaporodott a levegőn hagyott tésztán. A fiú mája emiatt mondta fel a szolgálatot.
A szakértők szerint 1-2 nap után még biztonsággal ehetünk a kint hagyott tésztákból, feltéve, ha nincs gyanús szaguk. Ha úgy érezzük, valami nincs rendben, inkább ne kockáztassunk.