Egészség

Be akarja tiltatni a szoláriumokat a nő, akinek melanoma miatt amputálták a fülét

Szerinte az embereknek fogalmuk sincs róla, milyen veszélyekkel jár a szolizás.

Anthea Smith 43 éves brit édesanya, 2015-ben amputálni kellett a teljes külső és belső fülét, miután rosszindulatú melanomával diagnosztizálták. Úgy gondolja, hogy a szoláriumozás miatt lett beteg, ezért most azt szeretné, hogy teljes tiltást vezessenek be az Egyesült Királyságban – írja a Mirror.

Anthea először 2010-ben vett észre egy vörös foltot a fülén, amit a háziorvosa és a bőrgyógyásza is szemölcsnek hitt öt teljes éven keresztül. A „szemölcs” azonban lassan feketére és barnára váltott, terjedni kezdett, érzékennyé és fájdalmassá vált. 2014 végén egy szövettani vizsgálat végül kimutatta, hogy valójában melanomáról van szó.

Két operáció és 32 radioterápiás kezelés után Anthea teljesen tünetmentes, prosztetikus fület visel, de állandó egyensúlyzavaroktól, fülzúgástól és arczsibbadástól szenved, ráadásul folyamatosan ott motoszkál benne az érzés, hogy agresszív bőrrákja egyszer visszatérhet.

Anthea állítása szerint sokat szoláriumozott fiatalkorában, és valószínűsíthető, hogy a melanoma is emiatt alakult ki nála. Nagyon fiatalon, 14 éves korától járt szoláriumba. Elmondása szerint teljesen ártalmatlannak gondolta, holott azóta tudja, hogy – egyes tanulmányok szerint – 20 százalékkal nagyobb a melanoma kockázatának aránya azoknál, akik életükben legalább egyszer voltak már szoláriumban. Azok esetében, akik 35 éves koruk előtt próbálták ki, ez a veszély 75 százalékkal magasabb.

A Melanoma UK ezért – Ausztrália és Brazília mintájára – a teljes betiltást tűzte ki célul, petíciójukat eddig több mint 1300-an írták alá. A jelenlegi törvények mindössze a 18 éven aluliaknak tiltják a szoláriumozást.

Úgy nőttünk fel, hogy azt hittük, egészséges lebarnulni. Miközben az igazság ennek épp az ellenkezője. Nagyon felkavaró látni, ahogyan a közösségi oldalak is követendő példának állítják be az ilyesmit

– mondta Anthea Smith.

Az Egyesült Királyságban 42 embert diagnosztizálnak melanomával a brit rákkutatók szerint.

Képünk illusztráció (iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top