Angol kutatások szerint nincs különösebb gond a szusifogyasztással a terhesség alatt sem, ha olyan étteremben kérjük ki, ahol maximálisan betartják a higiéniai előírásokat. Ami viszont Japánban alap, nálunk nem annyira egyértelműen ajánlott terhesség alatt.
Baj van a szusival?
A szusival természetesen semmi probléma sincs, legtöbb fajtája a terhesség alatt is fogyasztható, egyedül a nyers halból készült szusit kell kerülni a babavárás ideje alatt. A halak hordozhatnak, olyan vírusokat, baktériumokat vagy férgeket, melyek veszélyt jelenthetnek a terhességre. Ezek a kórokozók azonban hőkezeléssel elpusztulnak. Nyers halas szusit csak úgy együnk, ha a halat felhasználás előtt legalább 24 órára -20 fokon fagyasztották, vagy otthon 96 órát eltöltött a fagyasztóban. Hiszen a kórokozók nemcsak hőkezeléssel, hanem fagyasztással is eliminálhatók.
Lazacos vagy tonhalas szusi?
A kutatások szerint a lazacban előfordulhat olyan baktérium, mely gyomorproblémákat okozhat, illetve a tonhal esetlegesen magas higanytartalma miatt nem ajánlott terhesség alatt. Továbbá jobb tartózkodni 9 hónapig a nyers rákoktól és egyéb tengeri puhatestűektől is.
A szusi terhesen kötelező
A nyers halas szusit kerüljük ugyan várandósan, a többi viszont kifejezetten ajánlott, hiszen főtt hallal (kivéve a magas higanytartalmúak), sok zöldséggel (avokádó, uborka) májjal, tojással és a rizzsel csak jót tehetünk szervezetünknek. A tengeri algalap pedig tele van omega3 zsírsavakkal, melyek nemcsak hogy csökkentik a koleszterinszintet, de védelmet is nyújtanak bizonyos baktériumokkal szemben.