Egészség

A magas koleszterinszint 7 oka

A koleszterinszintet számos dolog befolyásolja, a genetikai háttértől a táplálkozási és életmódbeli szokásokig. De melyek a magas koleszterinszint leggyakoribb okai?

Túl sok telített zsír bevitele. A zsírok e nem túl egészséges csoportját főként állati eredetű ételekben találjuk meg: zsíros húsok, szalonna, vaj, tojás. De a készételek is rengeteg telített zsírt tartalmazhatnak, így érdemes a csipszfogyasztást is alaposan megvágni, ha rendbe akarjuk tenni a koleszterin-háztartásunkat.

Túlsúly. A hasi zsírpárnák egyik különösen veszélyes hatása, hogy a bennük termelődő, leptin nevű hormon növeli a trigliceridek, és csökkenti a nagy sűrűségű, azaz jó koleszterin (HDL) szintjét.

A hasi zsír a legveszélyesebb
A hasi zsír a legveszélyesebb

Tunyaság. A fizikai aktivitás hiánya csökkenti a jó, és emeli az alacsony sűrűségű, rossz koleszterin szintjét.

Az életkor és a nem. 20 éves kor után a koleszterinszintünk természetes módon emelkedni kezd. Férfiaknál a koleszterinszint emelkedése 50 éves koruk körül megáll (jó esetben), míg nőknél a menopauzáig viszonylag alacsony marad, majd utoléri a férfiakét.

Társbetegségek. Bizonyos más kórállapotok, mint a cukorbetegség vagy a pajzsmirigy-túltengés, szintén okozhatja a koleszterinszint megemelkedését.

Családi kórtörténet. Genetikai vonások is hajlamosíthatnak a magas koleszterinszintre. Ha a családban jellemző lenne ez az állapot, mi is figyeljünk oda jobban.

Dohányzás. A cigarettázás, pontosabban a nikotin hatására csökken a jó koleszterin szintje a vérben, míg nagymértékben megemelkedik a rossz koleszterin és a trigliceridek szintje.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top