Életmód

Várandós vagy? Erre vigyázz!

Mit szabad és mit nem várandósság alatt? Mit ehetünk-ihatunk, és mi az, amiről biztosan le kell mondanunk? Ez is kiderül a Válaszkereső oldalon.

Az anyaméh a lehető legbiztonságosabb helyek egyike, a fejlődő magzat mindentől védetten formálódhat. Illetve csaknem mindentől, hiszen ami az édesanyára hat, az rá is. Különösen igaz ez minden olyan anyagra (elsősorban ételekre, italokra, táplálékkiegészítőkre), amelyek bekerülnek a mama szervezetébe. 

Az utóbbi évtizedekben számos gyógyszerről és vegyi anyagról derült ki, hogy fejlődési rendellenességet okoznak. Ezért természetes, hogy a kismamák tartózkodnak minden „gyanús” szer beviteléről – ha már a környezeti ártalmakat nem tudják kiküszöbölni.
Van azonban egy sor olyan alapanyag, amely elsőre ártalmatlannak tűnik, ám mégsem vagyunk bizonyosak benne, hogy nincs káros hatásuk. Ezek a határesetek, ám a legtöbb várandósra inkább a túlaggódás jellemző, mint a lazaság.
Mi legyen hát a mézzel, a kávéval, a különféle gyógyteákkal… pláne, ha valamelyiket szenvedélyesen szeretjük? Árthatunk-e ezek fogyasztásával a babánknak? 

Tilos vagy szabad a várandóság alatt?

 
A Nők Lapja Café Válaszkereső oldalát sokan keresték fel a témában ezen a héten is. Lássuk, mit tanácsoltak a héten szakértőink és az olvasók a bizonytalanoknak!

Lee45 azt kérdezi, várandósan is lehet-e házi vagy bolti mézet enni. A méz természetes forrású, ásványi anyagokban tobzódó édesítő, ezért az nem is kérdés, hogy jobb a finomított kristálycukornál (aminek használatát várandósság nélkül sem igen ajánljuk). De vajon ezt is el kell hagyni? Dr. Asbót Júlia szerint egyáltalán nem, legalábbis akkor nem, ha korábban nem volt panasza a méztől az édesanyának. Pusztán ettől nem alakulhat ki allergiahajlam a babában (ezt esetleg a virágpor-származékok miatt lehetne feltételezni). „Nyugodtan fogyaszthatja” – szögezi le a doktornő.

Brigi aziránt érdeklődött, hogy terhesség esetén meddig iható a palástfűtea? „Mindegyik oldal mást ír – panaszolja. – Ha minden igaz, terhes vagyok és nem szeretném, ha gondot okozna a babának.”
A reménybeli édesanyát másik szakértőnk, Antalné Putnik Judit nyugtatta meg: „A palástfűteát az első három hónapban nyugodtan fogyasssza, nincs káros mellékhatása.”

De mit tegyen a kismama, aki egyfolytában céklalevet kíván? Elcamino12 felhasználónevű olvasónk helyzete annyiban más, hogy az ő babájuk már megszületett. Épp ezért, a szoptatás miatt lehet fontos a kérdés. Az érdekes az, hogy nem az édesanya, hanem párja, Csaba írt nekünk: „A kisbabánkat szoptató feleségemnek hullik a haja és fáradt. A folsav és vas pótlása miatt inná a céklalevet, de úgy tudom méregtelenítő hatása is van, ami miatt lehet, hogy szoptatás alatt nem ajánlott? Judit válaszából kiderül, hogy „napi 1 dl céklalé fogyasztásának semmilyen káros mellékhatása nincs” – ám az fontos, hogy ezt a mennyiséget ne lépjék túl.

A talán legtöbbeket érdeklő kérdést jutler3 néven tette fel olvasónk: Vajon tilos-e a kávéfogyasztás? „Többektől hallottam, hogy kávét ilyenkor kevesebbet vagy egyáltalán nem szabad inni – írja. – Én nagy kávés vagyok, így ez problémát okozhat. Mi az igazság? Tényleg le kell raknom egy időre?”
Ez esetben egy olvasónk írta le véleményét: „Ha nincsen magas vérnyomásod és nem vagy veszélyeztetett terhes, szóval ha minden rendben van, akkor elvileg lehet mértékkel inni kávét, de a túlzott koffeinfogyasztás a várandósság idején kerülendő” – véli Szuszmilla. Nem tudjuk, hogy ő vajon szakértő-e a kérdésben, úgyhogy várjuk a további tapasztalatokat, véleményeket, akár ellenvéleményeket. Te mit mondanál?

Emellett érdemes figyelni, hátha érkezik szakértői hozzászólás is a kérdésben.
De ha téged egészen más érdekel, akkor is érdemes benézned a Válaszkeresőre, hiszen szinte bármilyen témában kérdezhetsz, legyen az párkapcsolat, életmód vagy épp ezotéria – mindig lesz valaki, akit monitornál találsz, és segít neked!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top