Egészség

„Hat hónapig vártam azzal, hogy elmondjam a szerelmemnek: meg fogok vakulni”

Shannon a 24. születésnapján tudta meg, hogy egy genetikai rendellenesség miatt nemcsak a hallását, de a látását is elveszíti. Új szerelmének hónapokig nem merte elmondani a dolgot; attól félt, hogy elveszíti a fiút.
vakság genetikai betegség diagnózis vallomás

Shannon végül akkor vette rá magát, hogy színt valljon, mikor már fél éve együtt volt szerelmével. Azt mondja, egyrészt azért döntött így, mert addigra konkrétan felemésztette a lelkiismeret-furdalás, másrészt, mert rádöbbent, hogy a párja helyében ő is tudni akarná a dolgot. „Akkor már naponta gugliztam rá arra a kérdésre, hogy »hogyan mondd el a barátodnak, hogy meg fogsz vakulni«” – idézi a HuffPost Shannont, aki – meglepetés – az interneten semmilyen hasznos tanácsot nem kapott a problémájára.

„Úgy döntöttem, mielőtt mindent bevallok a barátomnak, a családtagjaimon és a barátaimon gyakorlom a dolgot” – mondja Shannon, aki ezekből a beszélgetésekből jött rá, hiába szeretné mindennél jobban, képtelen előre megjósolni, hogyan reagál majd párja a sokkoló hírekre. „Aznap reggel, épp a féléves évfordulónkon, aztán ki kellett mondanom azt a két szót, amit soha nem akartam kimondani a kapcsolatunkban. Azt, hogy beszélnünk kell.”

Shannon 24 éves volt, mikor épp a szülinapján, egy rutin szemvizsgálat közben megtudta, hogy a veleszületett betegség (az úgynevezett Usher-szindróma), ami miatt akkor már évek óta nem hallott, a látását is tönkreteszi. „Sokáig magamnak se akartam bevallani a dolgot. Igyekeztem mindent úgy csinálni, mint a vizsgálat előtt, de mikor már a mindennapjaimban is észrevettem, hogy a látásom egyre romlik, elmentem kivizsgálásra.”

A fiatal nő a HuffPostnak írt cikkében elmondta, a legjobban attól rettegett, hogy a halmozott fogyatékossága miatt soha nem fog majd párt találni. Épp ezért, mikor röviddel a diagnózis után találkozott Willie-vel, úgy döntött, titokban tartja előtte, hogy néhány éven belül elveszíti majd a látását. Shannon végül fél évig húzta a vallomást, de azt mondja, amikor végül sort kerített a dologra, még őt is meglepte, mennyire egyszerűen ment.

A posztból kiderült, Willie és Shannon a vallomás óta össze is házasodtak, és együtt néznek szembe azokkal a kihívásokkal, amelyeket az Usher-szindróma jelent a számukra. „Anyám még mindig rendszeresen kap olyan kérdéseket a kollégáitól, hogy a férjem ki van-e békülve a betegségemmel. Nekik mindig azt szoktuk üzenni, hogy nem, egyikünk sincs kibékülve vele,  és mindketten annak örülnénk a legjobban, ha a látásom és a hallásom állapota stabil lenne. Ettől függetlenül együtt vagyunk, és együtt is maradunk, függetlenül attól, milyen nehézségeket sodor az utunkba a betegségem.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top