Egészség

Ombudsman: joga van a koraszülött intenzív osztályon lévő gyereknek, hogy a szülő állandóan mellette legyen

Az alapvető jogok biztosa szerint nagy különbségek vannak két fővárosi koraszülött intenzív osztályon tapasztalható körülmények között.

Az alapvető jogok biztosa szerint a koraszülött intenzív osztályon (PIC) lévő gyermek joga és legjobb érdeke a szülő állandó jelenléte. Ezért visszásságot okoz, hogy az egészségügyi ellátó rendszer nem tudja ezt minden PIC-osztályon biztosítani.

Székely László a vizsgálatot egy panaszlevél alapján indította, amelyben egy édesanya a PIC-osztályok eltérő ellátási gyakorlatára hívta fel a figyelmet. Az ombudsman a vizsgálat során jelentős tárgyi-személyi és alapvető szemléletbeli különbségeket tapasztalt két fővárosi koraszülött intenzív osztály működésének körülményeiben, gyermekközpontú megoldásaiban.

A Honvéd Kórház PIC Osztálya gyermek- és családbarát ellátást valósított meg, egységként kezeli a koraszülött gyereket és a családját, ezért lehetővé teszik a szülői gondoskodást.

A Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Intenzív Centruma viszont nem érvényesíti a gyermek legjobb érdekét.

Székely László közölte, a koraszülött-ellátásban a gyermek legjobb érdeke az életvédelmi feladatok és a szakszerű orvosi ellátás biztosításán túl csak akkor érvényesül, ha az ellátás során a lehető legkisebb mértékben csorbulnak a koraszülöttek és a szülők jogai. Egy egészségügyi ellátás akkor felel meg a gyermekjogi követelményeknek, ha fokozott figyelemmel van minden gyermek alapvető szükségletére és speciális helyzetére – emelte ki.

Az ombudsman szerint alapjogi aggályokhoz vezet, hogy jelenleg nincs egységes előírás és gyakorlat az állapotuk súlyossága miatt különböző ellátásra szoruló koraszülöttek világos elkülönítésére. Továbbá aggályos az is, hogy a donoranyatej-ellátás lehetőségeinek mérlegelése nélkül automatikusan tápszert kapnak a koraszülöttek az anya anyatejének hiányában.

Székely László felkérte a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának főigazgatóját, hogy vizsgálja meg, hogyan tudnak javítani a helyzeten. 

Az emberi erőforrások miniszterénél azt kezdeményezte, mérje fel, hogy az egyes PIC-osztályoknál jelenleg rendelkezésre állnak-e a működés minimumfeltételei, elegendőek-e a kapacitások arra, hogy a koraszülötteket valóban az állapotuk által indokolt szinten lássák el.

Emellett kérte a szaktárcától, hogy tekintse át a donoranyatej-ellátás helyzetét, az anyatejgyűjtő állomások működését, valamint dolgozzon ki intézkedési tervet arra vonatkozóan, hogy milyen intézményi garanciákkal biztosítható a jövőben a gyermek- és családközpontú ellátás, így a kapcsolattartás jogának gyakorlása is a PIC-osztályokon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top