Egészség

Megelőzheti az időskori leépülést, ha gyakran eszünk gombát

Egy friss tanulmány szerint.

Nagyon jótékony hatással lehet az agyműködésünkre, ha hetente legalább kétszer gombát fogyasztunk – állítja egy szingapúri tanulmány.

A Journal of Alzheimer’s Disease nevű szaklapban ismertetett kutatás szerint a gombákban lévő antioxidánsok a szervezetünkbe épülve meggátolhatják az enyhe kognitív zavar (angolul: mild cognitive impairment, vagyis MCI) kialakulását az időseknél.

Az enyhe kognitív zavar hatására az emberek feledékennyé válnak, keresik a szavakat, értelmi szintjük csökken. A szellemi hanyatlás még nem éri el a demencia szintjét, de annak előjele lehet. Az enyhe kognitív zavar a 65 év feletti korosztály 19 százalékát érinti, csaknem felüknél pedig 3 éven belül megjelennek a demencia tünetei.

A szingapúri kutatók 663, hatvan év feletti kínai tesztalanyon vizsgálták az étrend hatását az agyműködésre, és úgy találták, hogy akik – saját bevallásuk szerint – hetente legalább kétszer ettek gombát, azoknál 50 százalékkal csökkent az enyhe kognitív zavar kialakulásának veszélye.

A kutatók belátják, hogy elméletük ezzel nem nyert bizonyítást, de szerintük az adatok kiváló táptalajt nyújthatnak további, bizonyító erejű kutatások számára.

Hozzátették, hogy a gombafogyasztással egyébként sem lehet mellélőni, hiszen az antioxidánsokon kívül más fontos tápanyagokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak, többek között D-vitamint és szelént, amelyek szintén védik a idegsejteket a sérülésektől.

(BBC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top