Egészség

Milliók látását mentheti meg egy új találmány

Ha a találmány beválik, szaruhártya-átültetés nélkül is emberek millióinak látását lehet majd megmenteni.

A Harvard orvosi karának tudósai kifejlesztettek egy speciális ragasztót, a GelCORE-t, mely emberek millióinak látását mentheti meg. 

A szem felszínén fellépő fertőzés vagy trauma hegesedést okozhat, mely a látás elmosódásához vagy akár teljes látásvesztéshez vezethet. Világszerte évente 1,5 millió új szaruhártyavakságot jelentenek.

A szaruhártya-átültetés megoldást jelenthet ugyan, ám a műtét után komplikációk jelentkezhetnek, és kilökődés is előfordulhat. Bár ez a leggyakoribb transzplantáció, a donor aggasztóan kevés.

Szintetikus ragasztókat szintén használnak már jelenleg is a sérült szaruhártya kezelésére, ám ezek többnyire durvák, mérgezőek, nehezen kezelhetők, és  jelentősen gyengíthetik a látást az anyag átlátszatlansága és a szaruhártya-szövetekkel való rossz integrációja miatt.

A GelCORE azonban nem csupán képes lezárni a szaruhártyán keletkezett sérüléseket, de a szövet regenerálódását is segíti. Maga az anyag eredetileg folyékony, de fény hatására megköti a szaruhártya természetes szerkezetét. Kémiailag módosított zselatinból és úgynevezett fotoiniciátorokból álló molekulákból készül, amelyeket a napfényben található kék fény aktivál.

A ragasztót eddig csak laboratóriumi körülmények között tesztelték, ám a tudósok abban bíznak, hogy egy éven belül embereken is kipróbálhatják.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top