Egészség

„Fiam, ha segítséget kérnek tőled, és te tudsz segíteni, akkor azt megtenni kötelességed.” (X)

Ezzel, az édesanyjától kapott útravalóval élte életét id. Dr. Béres József, a Béres Csepp megalkotója. 2020-ban emlékezünk születésének 100. évfordulójára. Sokan élnek még, akik személyes emlékeket őriznek karizmatikus alakjáról. Ha neked is van személyes élményed a feltalálóval, jelentkezz pályázatunkra. Részletek a cikk végén! Tarts velünk!

A Széchenyi- díjas tudós legendás hungarikuma évtizedek óta tesz nagy szolgálatot az egészségünk megőrzésének érdekében.

A doktor 1972-ben alkotta meg a Béres Cseppet, összekapcsolva a bennünk lévő harmóniát a természet egyensúlyával. Hitte, hogy mind részei vagyunk egy nagy egésznek, hitte, hogy a természet jelenti a kulcsot az egészségünkhöz.

Pár évvel ezelőtt szerencsém volt megnézni egy színházi előadást, amely Dr. Béres József életéről szólt. Bevallom, akkor döntöttem úgy, hogy én is szedni fogom naponta, a feltaláló cseppjeit.

Dr. Béres József élete a szorgalom, a kitartás, az ötletesség, a kemény munka, a segítőkészség és a közösségbe vetett hit egyik legszebb példája. A benne lakozó rendkívüli elhivatottság még életében legendává nemesítette alakját. A 70-es években „csodadoktornak” tartották. Nem véletlen hát, hogy a készítményének gyorsan híre terjedt a gyógyulni vágyó, reményt kereső emberek között, és tömegek zarándokoltak el a kisvárdai házához.

A legelső Béres Csepp

Gyógyító cseppjeinek híre azonban nemcsak barátokat, hanem ellenséget is hozott számára, de ő akkor is betegeit választotta.

Az akkori merev szocialista rendszer nem nézte jó szemmel tevékenységét, új, modern nézeteire nem voltak kíváncsiak. Pedig az összefüggések, amelyekre rámutatott korszakalkotóak voltak. Megállapította, hogy egyes ásványi anyagok „túladagolása” rákos elváltozásokhoz vezethet. Innen egyenes út vezetett a rákos betegségek vizsgálatához. A kisvárdai kutató szemlélete teljesen újszerű volt: nem a genetikai tényezőkből vagy a szervi elváltozásokból indult ki, hanem abból, hogy milyen nélkülözhetetlen tényezők hiányoznak ahhoz, hogy az immunrendszer megfelelően tudjon válaszolni az őt ért támadásra. A rákos sejtek és a növények kórokozói között felfedezett hasonlóság nyomán, korábbi kísérleteire támaszkodva az elemek egyenkénti vizsgálatába fogott.

Az első sajtóban megjelent fotó

Munkáját ellehetetlenítették, 1975-ben kuruzslás vádjával bűnvádi eljárás indult ellene.

Ám Béres József hitét nem tudták megtörni, támogatóinak köre pedig gyorsan nőtt. Végül, állami felügyelet mellett, 1978-ban engedélyezték a találmány forgalomba kerülését. 1989-ben, a rendszerváltást követően alakult meg a Béres Részvénytársaság, mely a feltaláló fiának elnöklete mellett ma is élteti névadó alapítójának szellemi és erkölcsi örökségét.

A „visszaszerzett” Béres Cseppel (Budapest, 1990)

Ma már elismerik életművét. Szobra ott áll a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, a híres gyógyítóink között. Bekerült az ország legnagyobb tudósai közé.

„Soha egyetlen embertársam életéről nem akartam, nem akarok és nem is tudnék lemondani. Más a dolgom a világban.” Id. Dr. Béres József

Béres József 100 – Pályázati felhívás

2020-ban emlékezünk id. dr. Béres József születésének 100. évfordulójára. A cseppjeiről ismertté vált feltaláló, kinek készítménye ma hungarikum, már nincs köztünk, de sokan élnek még, akik személyes emlékeket őriznek karizmatikus alakjáról.

Van egy személyes történeted Béres Józsefről?

Kérjük, írd meg vagy rövid videóüzenetben (max. 3 perc) küld el Béres Józseffel kapcsolatos emlékeid, történeteid!

A történetek, üzenetek mellett fotókat, dokumentumokat, a tudóshoz kötődő tárgyakat is várnak a pályázat meghirdetői.

 

Fődíj: 300.000,- Ft, ezen felül a tíz legkiválóbb pályamű szerzőjét Béres Józseftől származó emléktárggyal ajándékozza meg a Béres család.

 

Beküldési határidő: 2019. április 30.

Beküldési cím: palyazat@beres.hu vagy Béres Gyógyszergyár Zrt., 1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.

 

 

 

 

 

További információ: www.berespalyazat.hu

Fotók: https://orokseg.beres.hu/

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top