Egészség

Elvehetik a gyereket az oltásellenes szülőktől

A héten született meg a határozat egy oltásellenes szülő panaszát követően.

Az Alkotmánybíróság határozata szerint nem kérdőjelezhető meg alkotmányos alapokon, hogy a védőoltások az emberi szervezet fertőző betegségekkel szembeni ellenállóképességének fokozását és a fertőző megbetegedések elterjedésének megelőzését szolgálják – írja az Index nyomán a 444.

Az AB oltásellenes szülők panasza nyomán vizsgálta a kérdést, akik azt akarták elérni, hogy a testület állapítsa meg egy gyerek családból való kiemelésének ügyében a kiemelés alaptörvény-ellenességét, és semmisítse meg a kiemelésről szóló döntést, az ehhez kapcsolódó jogerős ítéletet és annak kúriai felülvizsgálatát is. Az eset pontos részletei nem ismertek, de annyit lehet tudni, hogy a szülők mindennemű védőnői szolgáltatást és az összes védőoltás beadatását is visszautasították, a kiemelésről szóló döntést követően pedig az anya külföldre szökött a gyerekkel, és bár körözést adtak ki ellene, azóta sem fogták el.

A szülők beadványukban azzal érveltek, hogy ellenük gyámügyi eljárás indult, pedig a védőoltások megtagadása csak szabálysértés, illetve hogy a gyerek lelkében és egészségi állapotában visszafordíthatatlan károkat okozott a kiemelés, vagyis súlyos alapjogi sérelem történt. Az AB határozata ezzel szemben azt mondta ki, hogy a kiemelés alkotmányos eljárás lehet, amely nem büntető intézkedés, hanem a gyerek védelmét, veszélyeztetettségének megelőzését és megszüntetését, a hiányzó szülői gondoskodás pótlását szolgálja.

A döntés értelmében a védőoltások beadatását megtagadó szülők neveléshez való joga tehát az Alaptörvénnyel összhangban korlátozható – ez azonban nem azt jelenti, hogy örökre elveszik tőlük a gyerekeiket, ugyanis ha az egészségügyi hatóságokkal való együttműködésük garantálható, a kiemelést visszavonhatják.

Kiemelt kép: iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top