nlc.hu
Egészség
A világ legdrágább fűszerei – miért is kerülnek ilyen sokba?

A világ legdrágább fűszerei – miért is kerülnek ilyen sokba?

Szeretnéd tudni, melyek a világ legdrágább fűszerei? A sáfrányt biztos mindenki azonnal rávágja, de ezen a mindent sárgára színező fűszeren kívül még mást is mérnek azért aranyárban.

A legdrágább fűszerek nemcsak arról híresek, hogy egyetlen grammjukért is iszonyatosan sok pénzt kérnek, hanem hogy évszázadok, sőt évezredek óta használják őket, különleges karaktert adnak az ételeknek, és jótékony hatással bírnak egészségünkre is. Lássuk, melyek ezek.

Sáfrány

A világ legdrágább fűszere a sáfrány. Minőségtől függően egy kiló sáfrány ára 3000 eurótól kezdve felmehet egészen 30 ezer euróig is. A csillagászati összegnek köze van ahhoz, hogy egy kilogrammnyi fűszer összegyűjtéséhez nagyjából 250 ezer virágot kell leszüretelni több mint 600 munkaóra alatt. Ezen túl a magas árban az is közrejátszik, hogy a sáfrány egy évben csak egyszer virágzik, összesen két hétig. A bibéből a vörös szálakat ráadásul csak kézzel lehet kigyűjteni, reggelente, miután a szirmok kinyíltak, máskülönben a különleges aroma elillan. A legkeresettebb és legfinomabb sáfrányt Iránban termesztik.

Pinterest

undefined

Vanília

A legdrágább fűszerek között ott van az eredetileg Mexikóból származó vanília is. Manapság Madagaszkár szigetén és az Indiai-óceán néhány szigetén termesztik nagyobb mennyiségben. Egy kiló vanília ára az elmúlt években nagyon változó volt, hiszen míg korábban 25-50 dollárba került, 2017-től volt, hogy a 600 dollárt is elérte. Ennek az oka egy 2017-es trópusi vihar, mely oly mértékben sújtotta Madagaszkár szigetét, hogy a vaníliaültetvények nagy részét is jelentősen megtépázta. A vanília termesztése kézi munkát igényel a teljes folyamatban, ezért is ilyen drága – no meg azért, mert az egész növényből csak a toktermést értékesítik, amelyet a megfelelő időpontban leszedve még két lépésben kiszárítanak, hogy megőrizze aromáját.

Pinterest

undefined

Kardamom

Ezt a különleges aromájú fűszert szintén elég borsos áron kínálják a világ fűszerboltjaiban, egy kilogramm ára ugyanis 60 euró körül mozog. Ezt a gyömbérrel rokonságban lévő trópusi növényt Indiában és Madagaszkár szigetén termesztik elsősorban. Két fajtája van: a fekete és a zöld kardamom. A fekete kardamom füstös, földes ízvilágú, míg a zöld aromásabb és édeskésebb. Ez utóbbi tulajdonsága miatt használják a zöld kardamomot sütemények készítéséhez.

Pinterest

undefined

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top