Egészség

Tények a Lyme-kórról, amiket mindenkinek tudnia kell

Beindult a kullancsszezon, és sajnos vele együtt a fertőzést hordozó kullancsok szezonja is. Vannak tények a Lyme-kórról, amelyekkel mindannyiunknak tisztában kell lenni, hogy meg tudjuk előzni, vagy ha kell, fel tudjuk ismerni a fertőzést.

A Lyme-kór egy bakteriális fertőzés, ami a kullancs csípése nyomán kerül a szervezetünkbe. Sok esetben azonban nem fedezik fel a bőrbe befúródott kullancsot, vagy a bőrtünet elkerüli a figyelmet, így a későbbi hetekben, hónapokban vagy akár években jelentkező idegrendszeri, ízületi vagy izomfájdalmakat külön kezelik, nem fedezik fel a valódi kiváltó okokat – a sikertelen gyógykezelések pedig akár lelki és pszichés zavarokhoz is vezethetnek. Éppen ezért a kullancsszezon kezdetére összeszedtünk néhány hasznos tudnivalót a fertőzésről.

  • Bár a Lyme-kórt elsőként Amerikában írták le, Közép-Európa és benne Magyarország a világ legfertőzöttebb területei közé tartozik.
  • Idejében megkezdett antibiotikumos kezeléssel a fertőzés megállítható, kezelhető, anélkül viszont csak nagyon kevés esetben képes a szervezet immunrendszere egyedül legyőzni a betegséget.
  • Elsőként bőrtünet jelentkezik. Ez eléggé jellegzetes, így ha alaposak vagyunk, felismerhető. A csípéstől számított egy héten belül nagyjából 2-5 cm-es kis piros folt jelenik meg a bőrön, majd mérete sávosan növekszik. A következőkben aztán ahogy terjed a véráramban a kórokozó, úgy alakít ki újabb gócokat és jelennek meg az újabb piros foltok.
  • A Lyme-kórt okozó borrelia baktérium jellemzője lehet még a lilásvöröses, duzzadt fülcimpa is.
  • Antibiotikumos kezelés nélkül jelentkezhetnek az érintett bőrfelület alatti ízületi, csont- vagy izomfájdalmak. Ritkább esetben szívizomgyulladás is felléphet,
  • Ha az idegrendszert is megtámadja, a kórokozó fejfájást, rossz közérzetet, feledékenységet, vagy arctorzulást okozhat.
  • Erdei kirándulás során megfelelő ruházattal, kullancsriasztó szerekkel védekezzünk az élősködők ellen. Ha már bőr alá fúródott, a lehető leghamarabb távolítsuk el kullancseltávolító csipesszel vagy kanállal.
  • A Lyme-betegség ellen jelenleg nincs forgalomban védőoltás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top