A kotyogós kávéfőző a legtöbb magyar háztartásban mindennapi eszköznek számít, ráadásul a modern, pasztellszínű, csinos változatok a fiatalok szívét is meghódították. Megmutatjuk, hogyan tudsz isteni kávét főzni a kotyogósban!
Fontosak az alapok
– Minél lágyabb a víz, annál selymesebb ízű lesz a kávéd. Használj ezért szűrt vizet vagy szénsavmentes ásványvizet.
– A legjobb, ha otthon őrlöd meg a kávét. Persze használhatsz eleve darált készítményt is, ebből is finom lesz a végeredmény, ám ha van lehetőséged, szerezz be egy kézi kávédarálót, melyen be tudod állítani az őrlemény finomságát. A kotyogós kávéhoz érdemes durvábbra őrölt alapanyagot használni.
– Fontos a jó minőségű kávé! A Bravos Espresso például kiváló választás, hiszen amellett, hogy a mélybarna, olajos kávészemekből aromákban gazdag ital készíthető, szemes és őrölt kivitelben is megtalálod az áruházak polcain.
– Tartsd tisztán a kávéfőződet! Miután teljesen kihűlt a kotyogósod, szedd szét, és távolítsd el belőle a szennyeződéseket.
Így főzd a kávét
1. Forrald fel a vizet. Azzal, hogy meleg vizet teszel a tartályba, elejét veszed a túl gyors felmelegedésnek, ami a kávé kesernyés, fémes ízét okozza.
2. Tedd a (le)darált kávét a tartójába, de ne nyomkodd bele. Maximum egy picit eligazíthatod a tetejét, de semmiképp ne tömörítsd össze az őrleményt.
3. Illeszd össze a kávéfőző két részét, és tedd a közepes fokozatra/lángra állított tűzhelyre. Ezzel biztosítod egyrészt a kellő nyomást, másrészt azt, hogy ne égjen meg a kávéd.
4. A forrásban lévő víz átpréselődik az őrleményen, és a kávéfőző felső részében máris megjelenik a kész eszpresszó. Ekkor azonnal vedd le a tűzhelyről.
5. Utolsó lépésként állítsd meg a további gőzképződést úgy, hogy a kotyogós alját hideg folyó víz alá tartod pár másodpercig.
Nézd meg, hogyan tudod otthon elkészíteni az egyik kedvenc kávénkat, a latte macchiatót!
Még több kávés érdekességért és videós tartalomért látogass el a www.ineedcoffee.hu weboldalra!