Egészség

Játék. Szenvedély. Játékszenvedély (x)

Magyarországon ma 1,5-2 millió ember játszik szerencsejátékot, és ebből közel 200 ezer játékfüggőségben szenved. Gondolkodtál már azon, hogy mit is jelent a szerencsejáték-függőség? Egy egészséges embernek nagyon sok különféle örömforrása van. A családja, a párkapcsolata, a gyermekei, a munkája, a hobbija. Amikor valaki függővé lesz, akkor egy dolog marad, ami minden mást háttérbe szorít. Ez a legfontosabb ismérve a függőségnek, hiszen a függő ember szép lassan elveszíti sok esetben a munkáját, szociális kapcsolatait, anyagi bázisát, és nem marad más számára, mint a függőség tárgya.


Mindenki játszott már totót, lottót, tipp-mixet, videójátékokat, sőt az online pókerezés és más játékok is elterjedtek. A játékfüggőségben szenvedő személyek ott élnek a családodban, szomszédodban, vagy melletted ülnek az iskolapadban, netán barátaid vagy munkatársaid. Vajon tudod-e róluk? Teszel-e értük, vagy csak végignézed nehézségeiket? Közösségben élünk, ahol saját életünk kihat a környezetünkre, és ahol környezetünk is hatással van ránk.

A 90-es években a Katolikus Karitász egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata készített egy plakátot: „A családban kezdődik minden… a szenvedélybetegség is”. A plakát azt üzente a világnak, hogy a szenvedélybetegség nem magán, hanem családi ügy. Szűkebb és tágabb értelemben is. Köztünk alakul ki, és közöttünk zajlanak a következményei is. A változásnak is elsődleges színtere a család, másodsorban pedig az a környezet, amely a szenvedélybeteg személyt körülveszi.

A kiút legfontosabb alapeleme, hogy az illető tudjon döntést hozni, legyen motivációja, akarjon változni! A játékfüggőséget nem lehet gyógyszeres kezeléssel megszüntetni. A játékfüggőnek meg kell tanulnia játék nélkül, „tünetmentesen” élnie. Ezt csak erős elhatározással és a játéktól való végleges tartózkodással lehet.

Ha úgy gondolod, hogy te vagy valamelyik családtagod játékfüggőségben szenved, kérj segítséget! A RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat egyéni konzultációk, tanácsadások, csoportos terápiák, rehabilitációs programok keretében segít szakemberekkel országszerte több nagyvárosban.


Vedd fel a kapcsolatot a segítő szolgálatok munkatársaival, hogy elkezdődhessen a személyes egyéni segítői folyamat.

A tét nagyobb, mint gondolnád!

www.jatekfuggosegnelkul.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top