Egészség

Van megoldás a sürgősségi gyermekellátás gyorsítására, de együttműködő szülő is kell hozzá

Az átalakítás után a fővárosban hatékonyabb lesz a rendszer.

A Népszava cikke szerint hét centrumba szervezi a kormányzat a gyerekek sürgősségi és baleseti ellátását, sőt: az átalakítást már el is kezdték. Azt írják, hogy a mintegy 14 milliárdos program célja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, legfeljebb 90 percen belül hozzájussanak a legkorszerűbb ellátáshoz a gyerekek. 

Az átszervezés nyomán egy olyan hálózat készül több fővárosi és öt vidéki – győri, debreceni, szegedi, miskolci, pécsi – centrum kialakításával, ahol egy helyen elérhető lesz valamennyi szükséges orvosi ellátás a legsúlyosabb balesetes sérülések kezelésére. „Az országos gyermekbaleseti központ, a Heim Pál-kórház tud a leginkább felkészülni a speciális esetek ellátására. Ám nyilván mindent ők sem tudnak majd megoldani, lesz, ami a mi kórházunkra, a Bethesdára, és lesz olyan, ami másra jut” – mondta a lapnak Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Hozzátette, a tervezett fővárosi gyermeksürgősségi rendszernek még van néhány bizonytalan pontja, így például egyelőre nem tudni, lesz-e gyermeksürgősségi központ az új szuperkórházban, a Dél-Budai Centrumban, és még kérdéses, milyen folyamatosan működő kiegészítő egységeket terveznek a Szent János-kórházba. „A centrumok kialakításával nagyobb lesz az esélye a gyorsabb, hatékonyabb ellátásnak, de még így is marad majd több olyan orvosszakmai terület, mint például az említett speciális szemészeti ellátás vagy az egyes arc-szájtraumák ellátása, ami továbbra is a felnőtt szakcentrumoknál marad. Sajnos a nagyon ritka helyzetekre nem lehet rendszert, betegutat építeni, de törekedni kell rá, és helyi megoldásokat kell kidolgozni” – mondta Velkey, aki szerint a Bethesda Gyermekkórházban a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjával kötött megállapodás biztosítja, hogy a ritka sérülésekre legyen szakember, ezért olykor a katonai kórház specialistái jönnek át egy-egy műtétre.

A Heim Pál Gyermekkórház homlokzata / Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József

A program további hozadéka, hogy a jövőben úgynevezett gyermeksürgősségi és gyermek baleseti sebészeti szakorvosképzés is indul. Eddig traumatológusokkal, sebészekkel és gyermekorvosokkal oldották meg a kicsik sürgősségi ellátását, mostantól pedig lesznek majd a feladatra speciális szakemberek.

Azért, hogy a sürgősségi osztályokon rövidebb legyen a várakozási idő, a lakosságnak is tennie kell – közölte Velkey. „A Bethesda sürgősségi ambulanciájára egy átlagos napon 100-150 gyerek érkezik. Ebből 10-15 szorul kórházi felvételre, körülbelül további 30-40 olyan van, akinek a sürgősségi ellátása indokolt. Legalább a felük hőemelkedés miatt érkezik, másoknak két hete fáj a lába, illetve több nappal azelőtt megsebezte magát, és a szülő most már úgy gondolja, ideje, hogy végre lássa a doktor. Minderre van az ambulancián két orvos, egy meg a műtőben. Arra nincs kapacitásunk, hogy minden egyes embernek külön-külön elmagyarázzuk: a banális, nem akut esetekkel érdemesebb a házi gyermekorvoshoz vagy a szakrendelőbe menni, mert itt a súlyos betegek mellől kell olykor odahívni valakit” – magyarázta a főigazgató. Példaként megemlítette: a csecsemőkoron túli gyermekkel nem a sürgősségikre kell rohanni a más jelentősebb tünet – kiszáradás, elesettség – nélkül jelentkező lázzal, hányással, köhögéssel, ellenben sietni kell a sürgősségire a vérző sérülésekkel, a deformálódott végtagokkal, koponyasérülésekkel, eszméletzavarral, fokozódó hasfájással, mérgezéssel vagy a lázas, bágyadt csecsemővel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top