Egészség

WHO: naponta több mint egymillió ember fertőződik meg nemi betegséggel

Az Egészségügyi Világszervezet frissen közzétett statisztikák gyászos képet festenek a szexuális úton terjedő fertőzésekről.

Az Egészségügy Világszervezet, a WHO csütörtökön közzétett statisztikái szerint az olyan, nemi úton terjedő betegségek, mint a chlamydia, a tripper, a trichomoniázis és a szifilisz közül legalább az egyik megtalálható minden 25. ember szervezetében. Ez azt jelenti, hogy naponta több mint egymillióan kapnak el valamilyen nemi betegséget.

„Ezek a fertőzések azt mutatják, hogy az emberek könnyen kockára teszik az egészségüket a szexualitáson keresztül” – magyarázta dr. Melanie Taylor, a WHO reproduktív egészséggel kapcsolatos kutatásaiért felelős osztályvezetője a CNN hírcsatornának adott nyilatkozatában.

A nemi úton terjedő betegségeknél is kezdenek megjelenni az antibiotikum-rezisztens változatok (Fotó: iStockphoto)

A WHO szerint évente több mint 376 millió új esetet diagnosztizálnak. Taylor rámutatott, hogy ez a konkrét fertőzéseket, nem pedig a fertőzött személyeket jelenti, hiszen egy ember többféle nemi betegséget is elkaphat, vagy újra megfertőződhet.

A legtöbb esetben vaginális, anális vagy orális szex során terjed a fertőzés, de például a chlamydiát, a szifiliszt vagy a trippert – ami ellen már védőoltás is van! – például az anyák is továbbadhatják születendő gyerekeiknek. A szifilisz pedig fertőzött vér útján is képes terjedni. Ha ezeket a fertőzéseket nem kezelik, súlyos következményei lehetnek, például meddőség, méhen kívüli terhesség vagy a HIV-fertőzés magasabb kockázata. A világszervezet hangsúlyozta, hogy bár ezek a betegségek antibiotikumokkal kezelhetőek, sokszor problémát okoz a megfelelő szerek hiánya, illetve az antibiotikumokkal szemben ellenálló mikroorganizmusok terjedése.

Dr. Tim Jinks, a Wellcome brit jótékonysági szervezet Drug Resistant Infection nevet viselő programjának vezetője közleményben hangsúlyozta, hogy a tripperes esetek különösen aggasztóak, amióta tavaly Nagy-Britanniában és Ausztráliában gyakorlatilag kezelhetetlen „szupertrippert” diagnosztizáltak.

„Arra számítunk, hogy ennek a betegségnek az antibiotikumokkal szemben rezisztens változatai egyre gyakoribbak lesznek világszerte” – magyarázta a szakember.

A WHO statisztikáit 15–49 éves férfiakt és nők adatai alapján állította össze. Ezek szerint 2016-ban világszerte körülbelül 127 millió új chlamydiafertőzést, 156 millió trichomoniázist, 87 millió tripperfertőzést és 6,3 millió szifiliszes diagnózist állítottak fel. Dr. Melanie Taylor szerint ezek a számok közelítőleg azonosak a 2012-es állapothoz, vagyis nem igazán történt előrelépés a nemi betegségek visszaszorítását illetően.

„Ezek betegségek kezelhetőek, de sajnos a fertőzés sok esetben tünetmentes, így a páciensek nem is tudják, hogy megfertőződtek, ezért nem is mennek szűrővizsgálatra és kezelésre” – mondta a kutató. „Ezzel pedig tovább növekszik annak kockázata, hogy továbbadják a fertőzést. A szifilisz pedig önmagában több mint kétszázezer bölcsőhalált és halva születést eredményez évente.”

A szakember szerint a helyzetet súlyosbítja a nemi úton terjedő betegségekkel kapcsolatos stigma és szégyenérzet, ami a fentiekkel együtt „rejtett, csendes járványt jelent, amely globálisan jelen van a társadalomban”.

„A nemi úton terjedő betegségek jóval gyakoribbak, mint gondolnánk, ennek ellenére nem kapnak kellő figyelmet” – figyelmeztetett dr. Teodora Wi, aki Taylor munkatársaként dolgozik a WHO kötelékében.

A szakember szerint minden szektornak össze kellene fognia a fertőzések visszaszorítása érdekében, a gyerekek szexuális felvilágosításától kezdve a politikai szerepvállaláson át a kutatók világáig, hogy újabb és hatékonyabb diagnosztikai és szűrővizsgálatok, valamint terápiás módszerek jöhessenek létre.

Sürgősen tenni kell valamit a nemi úton terjedő betegségek ellen

Ezt már Matthew Chico, a London School of Hygiene & Tropical Medicine docense írta a WHO-jelentéssel kapcsolatban kiadott közleményében.

„A szexuális egészség és a hatékony kondomhasználat népszerűsítése mellett elsődleges fontosságú lenne az új terápiás és diagnosztikai módszerek kifejlesztése” – írta Chico, aki maga is részt vett a WHO-jelentés összeállításában. „Nem is lehetne világosabb, hogy milyen sürgős lenne megtenni a szükséges lépéseket.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top